Twijfels over oplossing eurocrisis krijgen weer de bovenhand

Op de valutamarkten is de koers van de euro weer gaan slabakken, hetgeen aangeeft dat de twijfels over een oplossing voor de eurocrisis opnieuw de bovenhand krijgen. De Euro Stoxx sloot licht in de plus, maar de BEL 20 moest per saldo wat terrein prijsgeven.

Binnen de BEL 20 is UCB de sterkste stijger, terwijl AB-InBev en KBC terrein moeten prijsgeven. Op de valutamarkten zakt de koers van de euro verder weg richting 1,22 dollar.

Landen blijven verantwoordelijk voor eigen bankschulden

De Duitse minister van Financiën geeft op de eurotop van afgelopen maandag aan dat de landen wel degelijk verantwoordelijk zullen blijven voor de bankschulden, zodat de geldkraan dichtgedraaid kan worden indien de begroting van een land niet voldoende op orde is.

De toegestane leningen zullen een maximale looptijd van 15 jaar hebben, met een gemiddelde van 12,5 jaar. Positief is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat Spanje een jaar langer over de sanering van de begroting mag doen en bezuinigingen over een extra jaar kan uitsmeren.

Daardoor wordt de economische groei iets minder hard en abrupt geraakt. Toch wordt het nog een hele klus om aan deze eisen te voldoen omdat de belastinginkomsten sterk onder druk staan.

De andere probleemlanden krijgen mogelijk ook een versoepeling van de voorwaarden, waarbij Ierland als eerste in september aan bod zal komen.

Onduidelijk is of ook deze schulden aan het ESM zullenworden overgedragen. Dan zou in ieder geval een verhoging van het steunfonds noodzakelijk zijn.

Ook positief is dat wel voorwaarden aan de leningen worden gesteld, hoewel beleggers daar in eerste instantie anders over dachten.

Draghi noemde vorige week al dat er niets onvoorwaardelijks aan de leningen zou zijn, waarna de aandelenkoersen een extra neerwaartse tik kregen.

Maar het is volgens Theodoor Gilissen Bankiers zo logisch: op de financiële markten is vertrouwen essentieel en daarom zijn strenge voorwaarden en hervormingen noodzakelijk. Personeel van hulpbehoevende Spaanse banken zal loon moeten inleveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content