Twijfels over Griekse exit zijn nog niet verdwenen

De eurozone doet haar uiterste best om Griekenland in de eurozone te houden, maar ze slaagt er niet in om de buitenwereld te overtuigen van de haalbaarheid van dat voornemen.

Blijkt namelijk dat vooral Amerikaanse bedrijven niet meer geloven in de kansen van het handhaven van Griekenland binnen de eurozone.

Paul Dennis, programma manager bij Corporate Executive Board, stelt vast dat maar liefst 80% van de bedrijven in zijn klantenportefeuille gelooft dat de positie van Griekenland in zijn klantenportefeuille onhoudbaar is geworden. 20% gelooft dat nog meer landen het voorbeeld van Griekenland gaan volgen.

Het ondenkbare is denkbaar geworden

Heiner Leisten, partner bij het kantoor van Boston Consulting Group, merkt op dat het ondenkbare denkbaar is geworden. 15 maanden geleden was er op geen enkel moment sprake van een Griekse exit.

Die is echter niet langer onmogelijk, er wordt met een dergelijk scenario nu wel degelijk rekening gehouden.

Leisten houdt, evenals PricewaterhouseCoopers, rekening met de timing van een exit. Het nieuws over een exit zou op een vrijdag bekendgemaakt kunnen worden, waarna de banken en de beurzen een dag gesloten kunnen blijven.

Maatregelen voor de controle op kapitaalstromen te verzekeren, zouden het moeilijk maken om geld in en uit het land te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content