Twijfels over de kracht van de opleving van de vastgoedsector in de VS
De laatste jaren werd de Amerikaanse vastgoedmarkt gedomineerd door crisis en speculatie, wat sectoranalisten dwong tot extreme voorzichtigheid in hun toekomstvooruitzichten.
Het meest gehoorde scenario suggereert volgens Edmond Ciret, econoom bij Edmond de Rotschild Asset Management, dat de markt in 2012 verder stabiliseert, waarna ze volgend jaar stilaan zou heropleven.
Om deze analyse te staven wijzen economisten op het zeer lage percentage dat de residentiële bouw vertegenwoordigt binnen de algemene sectoractiviteit, zijnde 373 billioen dollar of 2,4% van het GDP in Q2 2012. Op het piekmoment in de economische cyclus vertegenwoordigden residentiële investeringen maar liefst 6% van het GDP.
Ook apparement-sector in VS vertoont tekenen van opleving
Volgens de meerderheid van de marktanalisten is er dus groeimarge in de budgetten voor bouwinvesteringen, zonder dat deze de economsiche cyclus al te zwaar beïnvloeden.
Daarnaast vertoont ook de appartement-sector tekenen van heropleving. Verandering is duidelijk onderweg en zou kunnen leiden tot een snelle verbetering van de markt.
Een aantal factoren, zoals een gewijzigde perceptie bij potentiële kopers dat de markt aan het herstellen is, kan hier volgens Edmond Ciret zeker en vast toe bijdragen.
Maar de vraag die blijft is: hoe sterk is de heropleving en welke impact zal het hebben op de globale Amerikaanse economie? Het antwoord op die vraag moet Ciret voorlopig schuldig blijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier