Tweede LTRO kan langer in de probleemlanden blijven

Het is mogelijk dat de tweede LTRO van 1 maart langer in de probleemlanden zal blijven. Of dat de LTRO’s de interbancaire kredietmarkt opnieuw zullen hebben geopend wat betekent dat de banken van de probleemlanden reserves kunnen lenen en ze gebruiken om meer binnenlandse staatsobligaties aan te kopen.

De cijfers over interbancair krediet, de reserves van de centrale bank en de rente op problematische obligaties tonen aan dat de reserves niet ten volle hun weg terug vinden naar Italië en Spanje.

Zijn de hernieuwde vraag van binnenlandse banken en de officiële interventie mogelijke katalysatoren voor een terugloop van de spreads?

Wat het eerste betreft moeten Spaanse banken het overgrote deel van hun leningen van LTRO2 nog uitgeven, maar zij zullen een buffer willen behouden tegen de inkoop van obligaties en mogelijke opnames van deposito’s.

ECB zinspeelt op nieuwe aankoopronde van obligaties

Wat het tweede betreft hebben ECB-woordvoerders al gezinspeeld op een nieuwe aankoopronde van obligaties, maar dat zou wellicht alleen gebeuren na nieuwe stijgingen van de rente op staatspapier. Europese steun, of het nu op basis van de LTRO’s van de ECB is of de brandmuur van het EFSF/ESM met extra financiering door de G20 aan het IMF, kan het saneringsproces alleen begeleiden maar niet vervangen. De kracht van de brandmuur van de eurozone kan beter vroeger dan later worden getest.

Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, verwacht dus dat de renteverschillen tussen de perifere landen en Duitsland zullen stijgen.

Hij en zijn team staan nog altijd positief tegenover groeimarktobligaties in harde munten, maar zijn voorzichtig met betrekking tot groeimarktobligaties in lokale munten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content