Twee scenario’s voor na de verkiezingen in Griekenland
De kansen dat Griekenland voor een uitstap uit de eurozone zal opteren, zijn in de nasleep van de verkiezingen van 6 mei volgens Manolis Davradakis van AXA Investment Managers aanzienlijk gestegen.
Een regeringscoalitie met voorstanders van het reddingsplan – Nea Dimokratia (ND) en PASOK – is niet haalbaar, en de partijen die tegen het reddingsplan gekant zijn, vragen met aandrang om opnieuw over de voorwaarden van het plan te onderhandelen en eisen een eenzijdige opschorting van de schuldaflossing.
In het meest optimistische scenario zou na nieuwe verkiezingen een brede coalitie worden gevormd die beseft dat er voor wat de begrotingsconsolidatie betreft geen weg terug is – hooguit kan hier en daar de pil wat worden verguld -, waarna de buitenlandse financiering weer op gang zou komen.
In een minder rooskleurig scenario zullen de nieuwe verkiezingen een regering opleveren die haar beloften aan de trojka niet nakomt. De trojka zal daarop de financiering opschorten waarna Griekenland bankroet gaat en uit de eurozone verdwijnt.
Feiten
De Grieken, die onder een nooit eerder geziene werkloosheid en gigantische salarisverlagingen gebukt gaan, werden op 6 mei 2012 naar de stembus gestuurd met de duidelijke opdracht het reddingsplan weg te stemmen. Vooral de conservatieven van ND wonnen daarmee: ze haalden 108 van de 300 zetels in het parlement.
Het radicaal linkse Syriza behaalde 52 zetels, het socialistische PASOK 41 zetels, Onafhankelijke Grieken (rechts van ND) 33 zetels en het communistische KKE 26 zetels.
Het extreemrechtse Gouden Dageraad behaalde 21 zetels en Democratisch Links 19 zetels. Voor het eerst in de recente politieke geschiedenis van Griekenland kwam een extreemrechtse neofascistische partij (Gouden Dagenraad) in het parlement.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier