‘Twee derde van de Belgen voorstander van tobintaks’

© iStock

Zowat twee derde van de Belgen (61 procent) is voorstander van een Financiële Transactietaks (FTT), ook bekend als tobintaks. Dat zegt 11.11.11 in een communiqué op basis van cijfers uit een internationale opiniepeiling, waaraan 1.000 landgenoten deelnamen.

De bekendmaking komt er in de aanloop naar een nieuwe vergadering over de invoer van de FTT maandag in Luxemburg, in de marge van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurozone).

Een tiental eurolanden onderhandelt al 3,5 jaar over de invoering van een tobintaks. De belasting voorziet in een heffing op transacties in financiële producten, zoals aandelen, obligaties en afgeleide financiële producten.

Bedoeling is om speculatie op die producten tegen te gaan en zo het financieel systeem te stabiliseren, maar de eurolanden lijken het niet eens te raken over de voorwaarden ervan. In juni van dit jaar luidde de kritiek dat de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de stekker uit de onderhandelingen wil trekken. Dat leverde hem een reprimande op van coalitiepartner CD&V.

“Waarom aarzelen?”

11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, toonde zich al eerder bezorgd over de uitspraken van Van Overtveldt en wil het belang van de tobintaks nog eens extra in de verf zetten in het kader van de Eurogroepvergadering van maandagavond.

“Het is onbegrijpelijk dat de minister zo sterk aarzelt om de tobintaks in te voeren. Deze taks stabiliseert de markten, brengt structureel 1,6 miljard op en heeft een breed draagvlak bij zowel economen als de bevolking”, benadrukt directeur Bogdan Vanden Berghe. Hij roept de minister dan ook op zijn “weerzin” te laten vallen. Van Overtveldt zegt al langer dat een taks op financiële transacties geen negatieve effecten op de overheidsschuld en de reeële economie mag hebben.

Vanden Berghe verwijst ook naar een open brief, die 250 internationale economen, onder wie ook de Belgen Frank Vandenbroucke, Olivier De Schutter en Philippe Van Parijs, schreven aan de Europese ministers van Financiën. Daarin pleiten ze voor een snelle invoer van de tobintaks. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content