Twee beleggingen die de bewogen wisselkoers kunnen doorstaan

© iStock

De plotselinge stijging van de renteniveaus in de eurozone, de volatiliteit van de combinatie euro-dollar of de ontwikkeling van de zaak Griekenland: er zijn veel beleggers die zich afvragen op welke belegging zij hun belangstelling moeten richten.

De leningrente van de landen van de eurozone die als “solide” worden beschouwd, zijn vorige week op de obligatiemarkt letterlijk omhoog gevlogen. De Duitse Bund heeft overigens de sterkste stijging gekend sinds het ontstaan van de economische en monetaire zone. In de Verenigde Staten is de rente eveneens gestegen, maar in mindere mate.

Deze plotselinge stijging van de obligatierendementen heeft een stagnatie in de stijging van de Europese aandelen veroorzaakt. EuroStoxx 50 heeft sinds het begin van de maand meer dan 3% in moeten leveren, maar is nu terug op het niveau van afgelopen februari.

De stijging van de rente in euro resulteerde vorige week eveneens in een verhoging van de unieke munteenheid, die 1,136 dollar bereikte en vrijdag weer daalde naar 1,106, na de publicatie van een uitstekend rapport over de Amerikaanse werkgelegenheid. Maar gisteren nam de euro weer 2% in waarde toe en registreerde een sterke technische opleving. Om kort te gaan, de combinatie euro-dollar is op dit moment niet bepaald onbewogen.

In deze marktcondities, die op zijn minst gezegd onzeker zijn, hebben wij twee soorten activa geprikt die de koers de komende maanden in principe zouden moeten doorstaan.

Volgens de financiële site Oblis kunnen beleggers twee richtingen uit.

1. Obligaties met korte looptijd

Eén van de twee mogelijkheden is zich te plaatsen voor de obligaties van korte duur, dat wil zeggen minder dan vijf jaar. Deze obligaties zijn minder gevoelig voor de rentevariaties. De stijging van de obligatierendementen is momenteel beperkt tot de rente op lange termijn (tien jaar of meer).

De rendementen in euro zijn nog steeds laag, maar ze zijn beduidend hoger in dollar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 2,50 procent te verkrijgen via de obligatie van CBS (2,30% tot 2019), die beschikbaar is onder de nominale waarde op 99 procent. De coupure is vastgesteld op 2.000 dollar, terwijl de beoordeling “BBB” is bij Standard & Poor’s. De obligatie van Amazon (2,60% tot 2019), die genoteerd staat met “AA-“, biedt anderzijds 2,45 procent.

De obligatie die onlangs is uitgegeven door ArcelorMittal is riskanter, want deze maakt deel uit van de categorie “High Yield”. Deze obligatie biedt een rendement van 4,63 procent gedurende vijf jaar, op basis van een coupon van 5,125 procent en een prijs van 102,20 procent. De lening van deze staalfabrikant heeft een notering van “BB” en wordt eveneens verhandeld per coupures van 2.000 dollar.

De obligatie van de vliegtuigfabrikant Bombardier, met een notering van “B+”, ofwel twee posities lager, biedt 5,28 procent met einddatum in 2019. Deze wordt verhandeld onder de nominale waarde, op 98 procent. De coupon is vastgesteld op 4,75 procent en de coupure komt op 2.000 dollar.

2. Gemengde fondsen

Een andere mogelijkheid is om een deel van het spaargeld in gemengde fondsen te plaatsen. Deze worden gekenmerkt door de vrij grote bewegingsvrijheid van de beheerder wat betreft de plaatsing van de geïnvesteerde bedragen in het fonds.

Vanwege het feit dat de beheerders relatief meer armslag hebben, kunnen zij snel en doeltreffend reageren op de grote tendensen van de markt. Als zij denken dat een categorie activa of een sector in de moeilijkheden zal raken, dan hebben zij de vrijheid om de nodige beslissingen te nemen om de blootstelling te reduceren. Deze flexibele manier van beheer is bijzonder interessant in de huidige context van volatiliteit op de markt.

(Oblis.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content