Turkse munt op laagste peil ooit

© reuters

De waarde van de Turkse lira is donderdag voor de vierde opeenvolgende dag met ruim 1 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Daardoor bereikte de Turkse munt de laagste waarde ooit.

Net als de valuta’s van andere opkomende economieën staat de lira al lange tijd onder druk door het vooruitzicht van een renteverhoging in de Verenigde Staten. Daardoor stroomt veel kapitaal uit de opkomende markten naar de VS.

De lira heeft het echter ook zwaar te verduren door de aanhoudende politieke onrust in Turkije, waar voorlopig geen einde aan lijkt te komen. De lira leverde het afgelopen jaar al bijna 40 procent van zijn waarde in ten opzichte van de dollar. Economen speculeren inmiddels op nieuwe drastische stappen van de Turkse centrale bank om de koersval te stuiten.

De centrale bank besloot eerder deze week nog om de rente stabiel te houden.

Behalve de aanstaande renteverhoging in de VS zorgen ook de forse afwaardering van de Chinese munt, die vorige week werd doorgevoerd, en de dalende grondstofprijzen voor veel onrust in de markten.

Diverse valuta’s van landen met een aanzienlijke grondstofsector gingen daardoor donderdag opnieuw stevig omlaag. Zo bereikte de Zuid-Afrikaanse rand de laagste waarde sinds 2001. Bovendien besloot Kazachstan de waarde van zijn munt, de tenge, vrij te laten. Die kelderde vervolgens met zowat 20 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content