Trump wil ‘substantieel’ lagere tarieven voor China: vooral deze aandelen profiteerden


De Amerikaanse president Donald Trump sprak woensdag over “substantieel” lagere importtarieven voor China, en ook China ‘zet de deur open’ voor onderhandelingen met de VS. Deze Chinese en Amerikaanse aandelen stegen het meest na het nieuws over een mogelijk keerpunt in de handelsoorlog.
Chinese bedrijven die naar de VS exporteren, betalen momenteel een heffing van 145 procent, terwijl China op zijn beurt 125 procent heft op inkomende Amerikaanse goederen. Het voortdurende opbod aan importheffingen zou de activiteiten van talloze Chinese en Amerikaanse bedrijven grondig verstoren.
Sinds ‘Liberation Day’, de dag waarop president Trump zijn zogenoemde wederkerige tarieven aankondigde, verdampte 5 biljoen dollar aan beurswaarde op de S&P500, de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Dat verlies is al inclusief een licht herstel, want in de eerste 48 uur na Liberation Day verdampte 6,6 biljoen dollar – de grootste kapitaalvernietiging in amper twee dagen ooit.
Dat verklaart mee de beleidsomslag, vooral aan Amerikaanse kant. Eerder kondigde Trump al een verlaging van de importheffingen met 10 procent aan voor landen die geen tegenmaatregelen namen tegen de VS, waaronder de Europese Unie. Woensdag gaf hij aan dat ook de tarieven met China omlaag kunnen. China had echter wel onmiddellijk scherp gereageerd op de Amerikaanse heffingen.
‘Substantieel’ lagere tarieven
“Momenteel is 145 procent heel hoog”, erkende Trump. Hij stelde dat de heffingen “substantieel” omlaag kunnen, al voegde hij eraan toe dat het “niet nul” zal worden. Volgens bronnen van The Wall Street Journal overweegt het Witte Huis importtarieven tussen 50 en 65 procent. China verkondigde vervolgens dat het ‘de deur openzet’ voor onderhandelingen met de VS.
Met onderhandelingen en een mogelijk kantelpunt in het handelsconflict in zicht, is het nuttig om te kijken naar de Amerikaanse en Chinese aandelen die het sterkst reageren. Dat kan een signaal zijn voor een verdere koersstijging, naarmate er nog meer positief nieuws over de handelssituatie zou volgen.
Amphenol grootste stijger in S&P500
Amphenol was van alle S&P500-bedrijven de grootste stijger en won sinds het nieuws naar buiten kwam 8,21 procent. Het is een toonaangevende Amerikaanse producent van kabels en sensoren. Het bedrijf behaalt een aanzienlijk deel van zijn omzet buiten de VS, met name in China. 23 procent van Amphenols verkoop wordt in China gerealiseerd, goed voor ruim 3,4 miljard dollar op jaarbasis. Amphenol is dus in grote mate afhankelijk van de Chinese vraag, hetzij via directe export van componenten naar Chinese klanten, hetzij via eigen vestigingen en productieketens in China. De verkoop via de Chinese vestigingen vertegenwoordigt wel het grootste deel van Amphenols omzet uit dat land, maar desondanks blijft een keerpunt in het handelsconflict van groot belang voor het bedrijf.
Tegelijk publiceerde Amphenol zijn financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2025. Het bedrijf uit Wallingford, Connecticut, boekte een recordomzet van 4,81 miljard dollar – een half miljard boven de verwachtingen van analisten en een stijging van 48 procent op jaarbasis.
Amphenol heeft bovendien sterke groeivooruitzichten, blijkt uit prognoses van Bloomberg. De aangepaste winst per aandeel bedroeg vorig jaar 1,89 dollar. In 2025 zou die moeten stijgen naar 2,50 dollar en vervolgens doorgroeien tot 3,02 dollar in 2027. De verwachte koers-winstverhouding van 28,44 in 2025 onderstreept die vooruitzichten. Dertien van de achttien analisten geven Amphenol een positief koopadvies.
Xiaomi winnaar in Hang Seng
Aan de overkant van de Stille Oceaan was Xiaomi de grote winnaar in de Hang Seng-index van de beurs van Hongkong: het technologiebedrijf steeg 8,22 procent in waarde. Xiaomi is wereldwijd de op twee na grootste smartphonemaker, maar dankt dat allerminst aan zijn verkoop in de Verenigde Staten. In dat land krijgt Xiaomi een vergelijkbare behandeling als Huawei, die andere Chinese smartphonemaker, waardoor het marktaandeel er minder dan 2 procent bedraagt. Toch heeft Xiaomi altijd de ambitie gekoesterd om zijn smartphones en andere producten, zoals camera’s en elektrische steps, in de VS op de markt te brengen.
Opvallend was dat Chinese technologieaandelen het meest profiteerden van het nieuws over een verbeterde handelsrelatie tussen China en de VS. Zo behoorden ook de techgigant Alibaba en BYD – een producent van elektrische auto’s – tot de sterke stijgers. Chinese techaandelen kenden sowieso al een sterk jaarbegin, en die positieve trend lijkt zich voort te zetten naarmate de economische vooruitzichten verbeteren.
Hoewel Xiaomi niet rechtstreeks veel te winnen heeft bij lagere importheffingen, biedt het aandeel toch interessante vooruitzichten voor beleggers. Het bedrijf uit Peking rapporteerde in 2024 een aangepaste winst per aandeel van 1,10 yuan (0,13 euro). Voor 2025 verwachten analisten een stijging naar 1,42 yuan (0,17 euro) en voor 2027 naar 2,36 yuan (0,28 euro). De verwachte koers-winstverhouding van 31,95 in 2025 is daarmee niet overdreven hoog. 51 van de 54 Bloomberg-analisten die het aandeel volgen, geven een positief koopadvies.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier