Troika kan drie mogelijke scenario’s voor Griekenland formuleren

Iedereen wacht ongeduldig op het rapport van de troika, bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie, publiceert begin september een rapport dat doorslaggevend kan zijn voor de toekomst van dit noodlijdende land.

Uiteindelijk zijn er drie scenario’s mogelijk, die alle drie zo hun gevolgen kunnen hebben. In het eerste scenario mist Griekenland nipt de vooropgestelde doelstellingen, zodat het land er stilaan weer bovenop raakt. In dit scenario kan het land zonder enig bezwaar nieuwe steun ontvangen.

Scenario’s twee en drie maken meer kans

In het tweede scenario kan de troika vaststellen dat Griekenland inderdaad de opgelegde doelstellingen flink heeft gemist, maar dat er nog hoop is dankzij het verlenen van meer steun. Ook in dit scenario kan worden beslist om nieuwe steun te geven, kwestie van de solvabiliteit van het land te herstellen.

Het derde scenario is het worst case scenario, Griekenland kan geen enkele van zijn objectieven realiseren en er is een nieuwe schuldenherschikking nodig.

De centrale banken van de eurozone zullen dan zwaar moeten afschrijven op Griekse overheidsschulden. Volgens de analisten maken scenario twee en drie het meest kans op slagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content