Triodos sluit beursgang niet uit

© belga

Triodos Bank zoekt naar nieuwe manieren om aan kapitaal te komen en sluit daarvoor een beursgang niet uit. Dat heeft topman Jeroen Rijpkema donderdag gezegd bij presentatie van de halfjaarresultaten.

De op duurzame investeringen gerichte Nederlandse bank, die ook actief is in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, werd groot door speciale certificaten uit te geven. Maar de vraag naar die stukken – een soort alternatief voor aandelen – is tijdens de coronacrisis ingestort, waardoor Triodos zich genoodzaakt zag om de handel op te schorten. Rijpkema verwacht niet dat er voor het einde van het jaar weer kan worden gehandeld in de certificaten.

Veel beleggers probeerden hun certificaten de voorbije maanden te verkopen. Een precieze verklaring hiervoor is er niet, maar volgens Rijpkema heeft de coronacrisis er waarschijnlijk mee te maken en wilden veel mensen hun investering in Triodos Bank te gelde maken. Dat kan nu niet en is lastig voor de investeerders, erkent de topman. Maar een andere oplossing is er even niet, klinkt het. De bank kan zelf maar beperkt certificaten terugkopen, en dat was het enige instrument dat ze had om de verhandelbaarheid te bevorderen.

De topman van Triodos wil eind september een gedetailleerde update geven van de opties om het probleem op te lossen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld achtergestelde leningen, zogeheten green bonds, te gaan uitgeven. Daarmee zou Triodos Bank ook geld kunnen ophalen. Maar alle opties liggen open, ook een beursgang. Een beslissing hierover volgt op zijn vroegst eind dit jaar.

Triodos zag in de eerste jaarhelft haar resultaten verbeteren, doordat voorzieningen voor slechte leningen weer konden worden afgebouwd

Partner Content