Trend op Europese beurzen maakt draai in foute richting, Philips fors hoger

De Europese beurzen zijn vandaag lager geopend, met soms stevige verliezen voor de belangrijkste indices. De politieke onzekerheid in Nederland en Frankrijk weegt op het sentiment, maar daarnaast maken de beleggers zich ook in toenemende mate zorgen over de Chinese economie. De Stoxx Europe 500 opende een half procent lager.

Philips maakte vanmorgen meevallende resultaten bekend, wat zich vertaalde in een 7% hogere opening. De BEL 20 verloor in de opening ruim 1%, waardoor de index terugviel richting 2200. Geen enkel aandeel uit de BEL 20 noteert momenteel in de plus.

De Europese beurzen zijn vorige week voor de eerste keer op weekbasis gestegen sinds midden-maart. Deze goede prestatie was op de eerste plaats te danken aan het feit dat het Internationaal Monetair Fonds de groeiprognoses voor de wereldeconomie heeft opgetrokken. Daarnaast vielen de Amerikaanse bedrijfsresultaten mee en verbeterde ook het vertrouwen in de Duitse bedrijfswereld.

13 van de 18 Europese beurzen zijn vorige week gestegen

De Stoxx Europe 600 Index (SXXP) steeg op weekbasis met 1,70%, na de vier weken voordien in het rood te hebben afgesloten. Dit jaar is deze index tot dusver met 5,40% gestegen, onder andere dankzij de liquiditeiten die de ECB via haar LTRO programma in de economie heeft geïnvesteerd.

Lawrence Peterman, investment director bij Eden Financial Ltd. in Londen, merkte op dat de beurzen na een zwakke periode opnieuw lijken te stabiliseren. De eerste bedrijfsresultaten zijn zeker niet echt slecht, wat toch een bepaalde zekerheid geeft. Uiteraard moet bevestiging van de kwaliteit van de resultaten nog volgen.

13 van de 18 Europese beurzen mochten vorige week hoger. De Footsie boekte in Londen op weekbasis een winst van 2,10%, de DAX ging vlot 2,50% hoger en de Franse CAC bleef vrijwel ongewijzigd. Aan de keerzijde van de medialle was er een verlies van 2,90% voor de Spaanse IBEX 35 Index, die werd afgevlagd op het laagste niveau sinds maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content