Total fors lager op bericht over gaslek op de Noordzee

Op de Europese beurzen is er enige beroering ontstaan over het gaslek op het Elgin-platform in de Noordzee, dat blijkbaar maar moeilijk onder controle kan worden gehouden. De koers van Total noteert in reactie op het bericht bijna 6% lager. Ook de koers van Royal Dutch Shell maakt een (beperkte) duik.

Op de beurzen zelf valt weinig beweging te bespeuren, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. Bekaert is een opvallende stijger, terwijl Umicore goed op koers ligt.

Noodfonds

Alle aandacht naar beslissing over noodfonds aanstaande vrijdag

De financiële markten zien volgens Theodoor Gilissen Bankiers met spanning uit naar vrijdag, wanneer duidelijk kan worden of de Eurogroup de vuurkracht van het ESM (het structurele Europees reddingsfonds) vergroot. Het fonds heeft een omvang van Eur 500 mrd en is te klein om grote Eurolanden te helpen.

Er is sterke internationale druk om het ESM te combineren met het EFSF (het tijdelijke reddingsfonds) en zo de omvang tot Eur 740 mrd op te voeren. Duitsland verzet zich manhaftig, maar volgens de Financial Times van vanmorgen lijken officials aan te geven dat Duitsland het verzet zal staken.

Duitsland is tegen een omvangrijk noodfonds omdat het vreest dat daardoor de druk om aan te passen afneemt. Toen de Spaanse 10-jaarsrente na de tweede LTRO eind februari onder de 5% zakte was premier Rajoy er als de kippen bij om de begrotingsdiscipline te laten vieren. Op 12 maart stonden de Ministers van Financiën toe dat het Spaanse begrotingstekort niet meer naar 4,4% hoefde, maar op 5,3% van het BNP mocht blijven steken.

Spaanse problemen

Afgelopen week nam de onrust rond Spanje toe en steeg de 10-jaarsrente vrijdag zelfs weer even boven de 5,5%. Later in de middag zakte de rente echter weer tot 5,35%. Door hernieuwde zorgen over Spanje neemt de druk om het noodfonds te vergroten toe.

Afgelopen weekend heeft de Partido Popular van premier Rajoy bij de regionale verkiezingen in Andalusië, het grote en laatste Socialistische bolwerk in Spanje onverwachts geen meerderheid gekregen.

Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankiers

een tegenslag voor de premier, want juist de regionale uitgaven waren een belangrijke oorzaak van het overschrijdingen van het overheidsbudget. De regio’s zijn verantwoordelijk voor een derde van de publieke bestedingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content