Top 10 van de typische beleggersfouten
Een goede belegger is er een die de klassieke fouten vermijdt. Wij verzamelden voor jou de top-tien van de typische beleggersfouten.
1. Je bent slecht geïnformeerd:
Beleggers informeren zich doorgaans te weinig over de aandelen waarin ze investeren. Vaak laten ze zich zomaar leiden door het advies van ‘specialisten’. Ga dus zelf op zoek naar achtergrondinformatie over de ondernemingen waarin je belegt. Beleggen met een blinddoek is nooit een goed idee.
2. Je begrijpt niet waarin je belegt:
Beleggers kopen vaak aandelen, zonder te weten wat het achterliggende bedrijf precies doet. Beleg alleen in ondernemingen die je kent en ‘begrijpt’.
3. Je spreidt onvoldoende:
Aandelenportefeuilles zijn vaak onvoldoende gediversifieerd over verschillende bedrijven, sectoren en regio’s. Nochtans zorgt een goede spreiding ervoor dat het risico van je portfolio sterk afneemt.
4. Je houdt vast aan het verleden:
Heel wat beleggers hechten teveel belang aan de historische prestaties van aandelen. Die zijn inderdaad een indicatie voor de kwaliteit van een belegging, maar ze geven geen enkele garantie voor de toekomst.
5. Je loopt mee met de rest:
Beleggers voelen zich zekerder bij het nemen van een aankoop- of verkoopbeslissing als die de algemene overtuiging van de beurs volgt. Door die kuddementaliteit lopen ze echter vaak achter de feiten aan.
6. Je hebt geen geduld:
Beleggers evalueren hun portefeuille dikwijls over een te beperkte periode. Op korte termijn wordt de beurs echter beïnvloed door emoties, terwijl ze op lange termijn gedreven wordt door fundamentele factoren. Hou daarom een beleggingshorizon van meerdere jaren voor ogen. Je moet dan natuurlijk wel bereid zijn je geld gedurende die periode te missen.
7. Je bent te emotioneel:
Hebzucht, euforie en paniek zijn slechte raadgevers op de beurs. Ze leiden meestal tot overhaaste beslissingen, terwijl je net moet beleggen met een langetermijnvisie in het achterhoofd. Zorg er dus voor dat emoties en illusies het niet overnemen van je gezond verstand.
8. Je streeft naar een perfecte timing:
Beleggers zijn steeds op zoek naar het ideale moment om in of uit de beurs te stappen. Aandelen goedkoop kopen en duur verkopen is uiteraard de essentie van beleggen, maar het mag geen obsessie worden. In de praktijk is het sowieso onmogelijk om het ideale moment te bepalen: daarvoor is de beurs te onvoorspelbaar. Wie zich hier teveel op focust, mist kansen.
9. Je hebt geen oog voor risico’s:
Beleggers zijn zich niet altijd bewust van de gevaren die de beurs met zich meebrengt. Als je aandelen koopt, dan moet je ervan uitgaan dat je in principe het volledig geïnvesteerde kapitaal kan verliezen. Beleg dus alleen geld dat je écht kan missen. En hou rekening met je beleggersprofiel.
10. Je kijkt niet naar de kosten:
De kosten van beleggingen worden vaak over het hoofd gezien. Nochtans kunnen die soms hoog oplopen en het rendement aanzienlijk aantasten. (RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier