Toenemende kans op conjunctuuropklaring

Na het krachtdadig optreden van de ECB en de Fed zijn er volgens KBC meer en meer tekenen dat het dieptepunt van het conjunctuurdal voor de wereldeconomie nabij is.

Dat is vrijwel zeker het geval in de VS, waar een gestaag herstel van de arbeidsmarkt al een tijdje bezig is en de bouwsector langzaam maar zeker zijn overcapaciteit aan het afbouwen is.

De EMU daarentegen heeft dan wel een levensverzekering gekregen van de ECB door haar OMT-programma, maar
de onzekerheid omtrent de verdere uitbouw van het economische luik van de EMU en de procyclische saneringsinspanningen

in Zuid-Europa wegen op dit moment nog altijd op de groei.
Ook de groeilanden deelden in de recente groeivertraging, vooral als gevolg van de aanhoudende Europese malaise. Net als in de VS zijn er echter ook in die economieën eerste tekenen van een uitbodeming van de conjunctuur zichtbaar.

Veerkracht

De Amerikaanse economie toonde zich volgens KBC de voorbije maanden verrassend veerkrachtig, ondanks de onzekerheid over de toekomst van aflopende belastingverminderingen en automatische uitgavenbeperkingen (de zogenoemde “begrotingsklif”).

Niettemin verbeterde in september het producentenvertrouwen zowel in de verwerkende nijverheid als in de dienstensector. Daarbij sprong de relatief sterke daling van de werkloosheidsgraad tot 7,8% van de beroepsbevolking bijzonder in het oog. Dat is volgens KBC het laagste peil sinds januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content