Toekomst van Spanje staat op het spel

De Spaanse premier Mariano Rajoy wond er vanmorgen geen doekjes om: de toekomst van Spanje staat op het spel, niet meer of niet minder. De uitspraak moet gekaderd worden tegen de achtergrond van de bijkomende besparingsmaatregelen die vanmiddag door Rajoy in een toespraak aangekondigd zullen worden.

Spanje is weer verwikkeld in een hopeloos gevecht tegen de financiële markten, die de koersen van de Spaanse staatsobligaties weer naar omlaag duwen. Vanmorgen overschreed het rendement op de Spaanse 10-jarige staatsobligatie de kaap van 6%. Deze kaap wordt tegenwoordig als het gevaarniveau beschouwd, waar dat niveau eerder rond 7% werd gelegd.

Sinds 1 maart is de rente op de 10-jarige met meer dan 1% gestegen. Rajoy waarschuwde dat Spanje zichzelf niet meer kan financieren wanneer de rente zo hoog blijft. Het zijn volgens de premier de financiële markten die er over beslissen of Spanje al dan niet nog geld kan opnemen op de obligatiemarkten.

Gaan regio’s gezag weer aan centrale regering teruggeven?

Esperanza Aguirre, president van Madrid en destijds tegenstander van Mariano Rajoy voor het leiderschap van de Partido Popular, stelt voor dat de autonome regio’s een deel van hun gezag zouden teruggeven aan de centrale regering, kwestie van zo besparingen mogelijk te maken.

Onder andere de bevoegdheden wat betreft onderwijs en gezondheid zouden terug bij de centrale regering belanden. Volgens Aguirre is het op die manier mogelijk om 48 miljard euro te besparen, onder andere doordat overlapping zou worden voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content