Toegenomen kansen op Grexit duwt Spaanse rente boven 6%

De afgelopen dagen had iedereen de mond vol van een Griekse exit uit de eurozone. Het Grexit-scenario zoals het nu wordt genoemd, heeft de afgelopen dagen heel wat onrust op de financiële markten veroorzaakt. Vooral de perifere staatsobligaties moeten het gelag betalen.

Michael Leister, rentestrateeg bij DZ Bank AG in Frankfurt, is van mening dat de spreads in de eurozone verder kunnen oplopen, steeds meer beleggers zoeken bescherming bij Duitse staatsobligaties. Daardoor dalen de rendementen op bunds, terwijl die op perifere obligaties steeds verder oplopen.

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie bedroeg vanavond 6,05%, of een stijging met 21 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Het was voor de eerste keer sinds 27 april dat het rendement op de 10-jarige staatsobligatie tot boven 6% is gestegen. De koers van deze obligatie bedraagt nog 98,525%.

Rente kan verder oplopen tot 6,25% à 6,50%

Volgens Leister kan het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie oplopen tot een vork van 6,25 % à 6,50%. Wat er daarna te gebeuren valt, is moeilijk te voorspellen. Mogelijk gaat het punt worden bereikt dat Spanje niet meer in staat is om zichzelf te financieren.

De Italiaanse 10-jarige rente is vandaag eveneens gestegen, om uit te komen op 5,59% of 14 basispunten meer dan het slotniveau van gisteren. Daardoor nam de spread tussen Italiaanse staatsobligaties en bunds toe tot 409 basispunten, een stijging met 18 basispunten. Op 9 november van vorig jaar werd een recordniveau van 575 basispunten bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content