Toch lichtpuntjes ondanks somber economisch nieuws

Allicht onder de invloed van de opnieuw opflakkerende Europese schuldencrisis verslechterden de Europese vertrouwensindicatoren in maart. Bovendien liep de werkloosheidsgraad op tot 10,8%. Toch zijn er volgens KBC Economic Research ook lichtpunten. Zo wijst de verdere stijging van de voorlopende component van de Duitse IFO-indicator nog altijd op een intact conjunctuurherstel.

De Duitse loonakkoorden in de openbare sector en allicht ook in de metaalindustrie leveren eindelijk weer reële loonstijgingen op en stimuleren zo de binnenlandse vraag. Dat komt de uitvoergroei van de perifere EMU-economieën ten goede en kan de negatieve impact van hun begrotingssaneringen op de groei ten dele compenseren.

Ook de VS-economie blijkt veerkrachtiger te zijn dan gevreesd en slaagde erin een autonome groeidynamiek op gang te brengen. Dit bleek in maart onder meer uit de stijging van het producentenvertrouwen in de verwerkende nijverheid en van het consumentenvertrouwen en uit een verdere daling van de werkloosheidsgraad.

De VS-economie neemt dus weer haar rol als ruggengraat van de wereldconjunctuur op, terwijl ook de groei van de opkomende economieën, met China op de eerste plaats, opmerkelijk robuust blijft.

Olieprijs in dollar opnieuw gedaald

Een derde lichtpunt is de recente geleidelijke daling van olieprijs uitgedrukt in USD. Dat is ten dele het gevolg van de toegenomen economische onzekerheid, maar vooral van een daling van de geopolitieke risicopremie.

De succesvolle start van nieuwe onderhandelingen over het controversiële Iraanse atoomproject maken een gewapend conflict in de olierijke regio in de nabije toekomst een stuk onwaarschijnlijker.

Indien de daling van de olieprijs zich zoals verwacht de komende maanden voortzet, zal dat zorgen voor een daling van de inflatie en zo de reële koopkracht van de gezinnen ondersteunen.

Deze lichtpunten maken volgens KBC Economic Research duidelijk dat een terugval in een nieuwe Grote Recessie niet onvermijdelijk is. De wereldconjunctuur op zich is voldoende veerkrachtig.

De grootste bedreiging voor de groei is en blijft echter de steeds opnieuw opduikende Europese schuldencrisis. Zolang de politieke wil er niet is om de monetaire unie aan te vullen met een economisch-politieke unie, zal dit spook ons blijven achtervolgen. De “E” in “EMU” staat immers niet voor “Europees”, maar voor “Economisch”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content