Toch deflatiegevaar in de Verenigde Staten?
De meeste economen geloven nog steeds in het scenario van een V-vormig herstel van de Amerikaanse economie. Sommigen zien zelfs een zeer sterke opleving mogelijk en spreken van een “Capital V” economisch herstel, zeg maar een herstel onder invloed van steroïden.
De V is namelijk het gevolg van het krachtige ingrijpen van de FED, die in coördinatie met de andere centrale banken massaal geld in de economie hebben gepompt. De vraag is echter wat er gaat gebeuren wanneer het effect van de oppepmiddelen – zeg maar de steroïden – is uitgewerkt.
De kans is groot dat de economie dan een sterke terugval gaat kennen, zeker wanneer ook de rente zou worden opgetrokken. Pessimisten vrezen dan voor deflatie, een tijdperk gekenmerkt door hoge schulden dat eventueel tot een depressie kan leiden.
De vergelijking met wat in de jaren 30 gebeurde, dringt zich opnieuw op. Ook toen daalden de beurskoersen fors in 1929, gevolgd door een al even fors herstel als we nu gezien hebben.
Begin jaren 30 dachten de economen ook dat de “happy days are here again”, maar het ergste moest toen nog komen. De meeste economen verklaren nu ook dat het ergste achter de rug is.
Deflatiesignalen zijn aan te treffen op de charts zowel de US Dollar als de 10-jarige staatsobligatie. Deze hebben een duidelijke bodem gevormd op de weekchart. Beiden kunnen gaan stijgen wanneer de Chinese economie dieper in de problemen raakt. De V kan dan een D worden en de beurskoersen kunnen opnieuw gaan dalen.
Zal het allemaal zo’n vaart lopen? Het is nog veel te vroeg om zo’n scenario te veronderstellen, maar het blijft toch opletten geblazen. De overheden en de centrale banken zullen alleszins zeer behoedzaam te werk moeten gaan wat de exit-strategie betreft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier