Tijdelijke of structurele koersopstoot bij Duitse nutsbedrijven?
Sinds een aantal weken veren de koersen van deze Duitse nutsbedrijven op. Wat is er aan de hand? Dat de koersen van de Duitse nutsbedrijven RWE en E.ON klappen hebben gekregen, is volgens Geert Van Herck van Leleux een understatement.
Maar het tij lijkt langzamerhand te keren. Sinds de zomermaanden zijn de koersen van RWE en E.ON aan de beterhand. Een
combinatie van factoren ligt aan de grondslag van deze ommekeer.
Ten eerste was het sentiment t.o.v. deze aandelen zeer negatief : van beurslievelingen (omwille van hun hoge dividendrendementen) tot de meest verafschuwde aandelen op de beursvloer. Vanuit een “contrarian”standpunt wordt het dan interessant : immers, een zeer pessimistisch sentiment is vaak de voorbode van een trendommekeer.
Ten tweede zijn de afgelopen maanden de Europese electriciteitsprijzen weer de hoogte ingegaan na jaren van daling. En dit lijkt tot op heden de belangrijkste fundamentele verklaring te zijn voor het koersherstel.
Gekoppeld aan een voorzichtig conjunctuuroptimisme in Europa (= stijgende vraag naar energie doet de verkochte volumes toenemen) zorgt de hogere electriciteitsprijs voor optimisme rond de resultaten: immers volume x prijs is gelijk aan omzet.
Als zowel volume als prijs beginnen toenemen, kan er na de ingrijpende kost- en capaciteitsbesparingen snel een positief effect op de winstcijfers komen. RWE en E.ON krijgen van Van Herck een koopadvies.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier