Tijd voor verandering? Mais oui!

Ondanks de ernst en het belang van de uitdagingen waar Frankrijk voor staat, zijn ze volgens Vincent Juvyns van JP Morgan Chase Asset Management verre van onoverkomelijk.

Het succes van de soms pijnlijke hervormingen in Ierland of Griekenland, waar de situatie veel erger was, laat zien dat dit niet het einde van de wereld is. Door de diepe crisis zijn hervormingen in deze landen sneller geaccepteerd.

Maar moeten we dan wachten met ingrijpen totdat Frankrijk ook in zulke omstandigheden verkeert? Nee, het land heeft dringend behoefte aan een opleving van het concurrentievermogen, zowel voor het welzijn van burgers als vanwege het perspectief voor beleggers.

Zonder hervormingen blijven Franse bedrijven waarschijnlijk achter bij Europese concurrenten.

Aan de andere kant heeft de Franse markt veel sterke punten. Zo is Frankrijk de tweede Europese economie, de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld en marktleider in sectoren als ruimtevaart, luchtvaart, energie, techniek en landbouw.

Demografisch gezien blijft het ook relatief sterk. Een Franse vrouw krijgt gemiddeld 1,99 kinderen, versus 1,36 in Duitsland. Dit suggereert dat het groeiverschil tussen beide landen op termijn zal afnemen.

De CAC-40, die nog 30% onder het niveau van 2007 noteert en een dividendrendement biedt van ruim 3,6%, kan wellicht weer in de gunst van beleggers komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content