Tijd lijkt rijp voor een technisch herstel van de bankaandelen

Sinds midden maart van dit jaar zijn de belangrijkste Europese beurzen sterk gedaald. Als Geert Van Herck van Leleux de technische indicatoren bekijkt en zeker het sentiment wat nader onder de loep neemt, zien hij signalen van een tijdelijke bodem in de markt. De tijd is rijp voor een korte maar krachtige opluchtingsrally.

Over het sentiment kan Geert Van Herck kort zijn: het onvermogen van de Europese politici om de Europese schuldencrisis kordaat aan te pakken heeft het sentiment op de beurzen tot onder het nulpunt teruggebracht.

En wanneer het sentiment zeer negatief is, is de tijd vaak rijp voor een “contrarian” houding. Daarom verwacht hij de komende weken een korte maar krachtige opluchtingsrally op de Europese beurzen.

En het spreekt voor zich dat de meest getroffen sectoren (zoals de banken en de grondstoffenwaarden) daar sterk zullen van profiteren.

Santander, Deutsche Bank en BNP Paribas krijgen de voorkeur

Geert Van Herck neemt alvast een positie in de sector van de banken uit de eurozone in. Binnen deze sectorindex hebben Banco Santander (20,19%), Deutsche Bank (14,03%) en BNP Paribas (13,30%) het grootste gewicht.

Op de weekgrafiek ziet men de steile val van de bankaandelen sinds de top van 2007. Begin 2009 ving er een zeer krachtige rally aan die eind 2009 al voltooid was. Sindsdien ging het gestaag lager.

Belangrijke vaststelling is volgens Geert Van Herck dat de sectorindex van de eurozonebanken de bodem van maart 2009 al neerwaarts doorbroken heeft. Bovendien ziet hij een positieve divergentie tussen index en RSI-indicator.

Een signaal dat we tenminste een tijdelijke opwaartse rally mogen verwachten. Voor een definitieve langetermijnbodem zijn er nog teveel onzekerheden voor de banken (uitkomst schuldencrisis, regulatoire maatregelen, kapitaalvereisten, kredietrisico’s).

Op de daggrafiek ziet Geert Van Herck eveneens de positieve divergentie tussen index en RSI-indicator. Daarnaast is de index gisteren boven de dalende weerstandslijn van maart 2012 uitgestegen.

Een tijdelijke rally naar de koerstoppen van april en mei van dit jaar (koerszone van 90 – 95 punten) is de verwachting van Geert Van Herck voor de komende weken.

Hij wil dit opwaarts potentieel benutten door de aankoop van de iShares EURO STOXX Banks ETF (uitgegeven door BlackRock).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content