Theodoor Gilissen: “Afbouwen bijzondere maatregelen in Europa met kleine stapjes

De interbancaire tarieven in de eurozone zijn ook vorige week weer verder opgelopen. Donderdag was het de dertiende achtereenvolgende dag dat het 3-maands Euribor tarief hoger noteerde.

Theodoor Gilissen Bankiers: “Het tarief bedraagt nu 0,987%. Deze stijging hangt in eerste instantie samen met de afname van liquiditeiten die de banken lenen bij de CB. Vorige week werd bekend dat Spaanse banken in september 11% minder hebben geleend bij de ECB dan in augustus (Eur 97,7 mrd vs Eur 109,8 mrd). Ook de behoefte van Griekse en Portugese banken voor ECB-financiering is afgelopen maand gedaald, maar staat met respectievelijk Eur 94,3 mrd en Eur 39,7 mrd nog op een hoog niveau.”

ECB lid Axel Weber, ook de president van de Duitse Bundesbank, pleitte er deze week voor om het opkopen van staatsobligaties per direct te stoppen. Weber,een van de meest fanatieke inflatiebestrijders binnen de ECB, wordt niet in zijn mening gesteund door andere ECB leden.

Theodoor Gilissen Bankiers: “President van de ECB Trichet heeft vorige week nog gezegd dat voor het jaareinde, waarschijnlijk bij het ECB rentebesluit in december, pas de volgende stappen worden ondernomen. Het verkorten van de looptijd van leningen die de ECB verstrekt aan banken en de afname van liquiditeiten in het Europese bankensysteem geven wel aan dat de exitstrategie en het terugdraaien van bijzondere maatregelen met kleine stapjes worden voortgezet.”

Dit in tegenstelling tot het monetaire beleid in de VS; de Fed zal mogelijk begin november al extra kwantitatieve verruiming aankondigen. Dat de ECB voorzichtig moet zijn met het terugdraaien van bijzondere maatregelen blijkt wel uit de behoefte van banken om te lenen bij de ECB.

Theodoor Gilissen Bankiers: “Hoewel dit voor het bankensysteem in Europa als geheel afneemt, zijn vooral Ierse, Portugese en Griekse banken nog erg afhankelijk van de ECB voor hun financiering. De interbancaire markt voor veel banken uit deze landen is nog gesloten. Bovendien staan de risico-opslagen van 10-jaars Ierse (386 bps) en Portugese (373 bps) staatsobligaties nog op een zeer hoog niveau. Wij verwachten dan ook dat de ECB het herfinancieringstarief niet voor 4kw11 zal verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content