Thaise economie herstelt snel na overstromingen

In het laatste kwartaal van 2011 kromp de Thaise economie met ruim 10% ten opzichte van het voorgaande kwartaal als gevolg van de ernstige overstromingen die het land teisterden.

Deze hadden volgens Royal Bank of Scotland tot gevolg dat onder meer veel fabrieken in de omgeving van Bangkok maandenlang hun deuren moesten sluiten. Analisten verwachtten eerder

in 2012 een herstel van de klap die het gevolg was van de overstromingen.

Nu blijkt dat het herstel zelfs sneller en sterker is dan toen verwacht werd. Afgelopen maandag werden de groeicijfers over het eerste kwartaal gepubliceerd.

De Thaise economie groeide met 0,3% ten opzichte van een jaar eerder en met 11,0% ten opzichte van het vorige kwartaal. De exportcijfers bleven zwak als gevolg van de problemen in de Eurozone, maar de binnenlandse bestedingen en investeringen maakte het gebrek aan vraag naar Thaise producten vanuit het buitenland meer dan goed.

Groeivoorspellingen naar omhoog bijgesteld

Voor Barclays voldoende reden om haar groeivoorspellingen voor het komende jaar omhoog bij te stellen naar 5,5% op

jaarbasis.

De analisten van de bank merkten hierbij op dat zij verwacht dat het herstel in investeringen en binnenlandse productie een positief effect zullen hebben op de arbeidsmarkt en consumptie.

De Thaise aandelenbeurs sloot maandag ondanks de beter dan verwachte groeicijfers bijna 2 procent lager. De gouverneur van de Bank of Thailand, Prasarn Trairatvorakul, gaf aan de komende maand de rente niet verder te zullen verlagen als gevolg van het sterker dan verwachte herstel.

Vorige maand wees de Centrale Bank al op het inflatierisico als gevolg van de gestegen lonen en olieprijzen en het snelle economische herstel. De Thaise regering verhoogde onlangs de minimum salarissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content