Telenet is een cashmachine

Telenet, de telecomoperator uit Mechelen sloot 2011 met mooie cijfers af. De telecom- en mediagroep loste de verwachtingen voor 2011 netjes in.

Voor het eerst keert de telecomgroep ook een gewoon dividend uit. De omzet steeg met 6% tot 1,38 miljard euro, de bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 8%. De EBITDA-marge ligt daardoor op een uitzonderlijk hoge 52,6%. Met die cijfers deed de groep het lichtjes beter dan de analistenverwachtingen.

De succesfactoren zijn volgens Geert Van Herck van Leleux simpel: de historische klanten, afnemers van analoge televisie, worden overtuigd om over te schakelen op digitale tv. Dit brengt voor Telenet meer op. De volgende uitdaging is deze klanten te overtuigen om ook internet, vaste telefonie en een GSM-abonnement bij Telenet te kopen.

De telecomoperator gaat over 2012 op drie manieren geld terugstorten aan zijn aandeelhouders. De kapitaalvermindering begin september blijft. Maar het bedrag (3,25 euro per aandeel) ligt lager. Daarnaast komt er voor de eerste maal een gewoon dividend (1 euro bruto in mei) en een extra aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen euro.

Grafiek Telenet ziet er interessant uit

De weekgrafiek van Telenet bevat een aantal interessante punten. Ten eerste deelt Telenet (ondanks zijn defensief karakter) ook in de klappen van de kredietcrisis, want van 2007 tot 2008 verliest de koers meer dan 50%.

Deze koersdaling wordt door het herstel van 2009 en 2010 volledig goedgemaakt (tweede interessant punt). In 2011 bereikt de koers een nieuwe historische top op 34,20 euro.

Sindsdien is de koers in een zijdelings koerspatroon terechtgekomen dat we best kunnen interpreteren als een tijdelijke onderbreking van de haussetrend van eind 2008 (derde interessant punt). De langetermijntrend blijft aldus opwaarts gericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content