Telecomaandelen maken een comeback op de beurs: de koersen stijgen weer sterk, terwijl de waarderingen nog altijd bijzonder laag zijn. Deutsche Telekom klom ruim 50 procent in een jaar tijd en is toch nog goedkoop. Hieronder leest u waarom veel telecomaandelen zo’n lage waardering hebben en toch een plaats in uw portefeuille verdienen.
Telecombedrijven behoren al decennialang tot de kneusjes van de aandelenmarkten. De uitrol van 5G-netwerken en glasvezelinternet vergde monsterinvesteringen, maar die uitgaven konden niet één op één worden gecompenseerd met omzet. Geografische expansie is moeilijk, doordat operatoren afhankelijk zijn van infrastructuur, terwijl consumenten prijsbewuster zijn geworden en de concurrentie fel is.
Kris Kippers, analist bij Degroof Petercam, noemt nog meer factoren die beleggers en institutionele investeerders afschrikken. “Telecom wordt in de meeste landen als een strategische sector beschouwd, waardoor overheden vaak een belangrijke stem hebben bij operatoren. Dat komt doordat ze een groot belang bezitten of een golden share – een bijzonder vetorecht waarmee ze op het beleid kunnen wegen. Telecom is bovendien een sterk gereguleerde markt waarin streng over de concurrentie wordt gewaakt.”
Vruchten plukken
Maar Kippers ziet dat sentiment kantelen. Een aandeel als Deutsche Telekom boekte de voorbije jaren een sterke groei en werd daar rijkelijk voor beloond: de koers steeg met 145 procent in de afgelopen vijf jaar. “Analisten beginnen hun mening over telecom te herzien. De grootste investeringen zijn in veel landen al achter de rug, dus plukken de aandelen daar nu de vruchten van. Telecom is bovendien een sector die niet zwaar zal lijden onder de huidige handelsspanningen met de Verenigde Staten. Tot slot keren veel van die aandelen een aantrekkelijk dividend uit met dikwijls betere balansen dan voorheen.”
Tussen telecomaandelen bestaan grote verschillen. Zo kwam KPN in Nederland vlot door de technologische transitie en is het aandeel daardoor momenteel te duur. Vodafone in het Verenigd Koninkrijk kampt met felle concurrentie en herstructureert moeizaam zijn logge business. Volgens Kippers is het dus zaak de parels uit de sector te vissen.
Wij selecteerden vier telecomaandelen met een duidelijk groeipotentieel: ofwel zijn de aandelen ondergewaardeerd, terwijl de winstgevendheid verbetert, ofwel betreden de bedrijven nieuwe, opkomende markten.
1/ Orange (Euronext Parijs)
Beurswaarde: 35,38 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 0,82 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 13,82
De Franse telecomoperator Orange combineert stabiele thuismarktactiviteiten met een blootstelling aan groeimarkten. In Frankrijk heeft het de breedste dekking met glasvezelinternet en het beste 5G-netwerk. Nu die investeringscyclus grotendeels voorbij is, stijgt de vrije kasstroom. Christel Heydemann, sinds 2020 de CEO van Orange, voert daarnaast een succesvol kostenbesparingsbeleid. Orange behaalt nu een EPS van 0,82 euro, die volgens analisten stijgt tot 1,31 euro in 2027.
Een belangrijke troef is de Afrika- en Midden-Oosten-divisie, die consistente groeicijfers laat zien. Orange is marktleider in Ivoorkust en Senegal en telt in Egypte 46 miljoen klanten, goed voor de tweede plaats. Naast telecom biedt Orange er ook de populaire betaalapp Orange Money aan. Al acht kwartalen op rij groeit de activiteit dubbelcijferig. In het eerste kwartaal van 2025 bedroeg de groei 12 procent. De divisie realiseerde vorig jaar 7,7 miljard euro omzet op een groepsomzet van 40,3 miljard euro.
Sinds begin dit jaar steeg de koers van Orange met ruim 37 procent. Toch blijft het aandeel, met een verwachte koers-winstverhouding van 13,82 in 2025 en een dividendrendement van 5,65 procent, relatief goedkoop. 17 van de 24 Bloomberg-analisten geven dan ook een koopadvies.
2/ Deutsche Telekom
Beurswaarde: 167,15 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 1,9 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 16,55
Het aandeel van Deutsche Telekom zit al langer in een rally. Ondanks de naam zijn de Verenigde Staten de grootste markt voor het bedrijf uit Bonn. Het bezit een meerderheidsbelang in T-Mobile US, dat vorig jaar 75 miljard euro omzet realiseerde op een totaal van 115,8 miljard euro.
“Europa heeft, verspreid over alle landen, tientallen spelers in de telecommarkt. In de VS zijn bedrijven geconsolideerd, en het is eerder een oligopolie tussen drie giganten”, verklaart Kippers. T-Mobile speelde een sterk strategisch spel met de overname van Sprint in 2020. Het wint sindsdien marktaandeel op Verizon en AT&T.”
De EPS van Deutsche Telekom bedroeg 1,90 euro in 2024 en kan oplopen tot 2,54 euro in 2027, schatten analisten. Ondanks de sterke groei blijft het aandeel met een koers-winstverhouding van 16,55 relatief goedkoop, terwijl het dividendrendement van 2,70 procent een extra troef is. 20 van de 25 Bloomberg-analisten geven daarom een koopadvies.
3/ Proximus
Beurswaarde: 2,49 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 1,39 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 6,17
Proximus, de marktleider in België, zag zijn aandelenkoers sinds het jaarbegin 44,8 procent stijgen. Door de investeringsgolf stonden de winst en de kasstromen echter zwaar onder druk, waardoor het dividend voor het boekjaar 2024 werd gehalveerd van 1,20 euro naar 0,60 euro per aandeel.
“Proximus zal binnenkort de vruchten plukken. De internationale overnames – het verhaal van Proximus Global, de nieuwe internationale tak – zullen pas eind 2025 en 2026 renderen, wanneer de synergie met Route Mobile, Telesign en BICS zichtbaar wordt”, aldus Kippers. “Digi, de vierde telecomspeler, kende bovendien een slechte lancering begin dit jaar en is afhankelijk van het Proximus-netwerk. Het staat voor grote investeringen.”
Het aandeel van Proximus is met een verwachte koers-winstverhouding van slechts 6,17 in 2025 nog altijd bijzonder goedkoop. Ondanks de recente klim blijft het ver verwijderd van het koersdoel van 10 euro dat Degroof Petercam hanteert. Bovendien krijgt Proximus dit jaar een nieuwe CEO na het vertrek van Guillaume Boutin, die onlangs het Kanaal overstak om een functie bij Vodafone op te nemen.
4/ Bharti Airtel
Beurswaarde: 10,91 biljoen roepie (112,6 miljard euro)
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 58 roepie (0,60 euro)
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 36,83
Bharti Airtel is de op één na grootste telecomoperator van India en een van de interessantste groeibedrijven op de wereldwijde telecommarkt. Na de entree van Reliance Jio in 2016 werd de moordende concurrentie omgevormd tot een feitelijk duopolie. Jio en Airtel domineren, terwijl Vodafone Idea wegkwijnt. Dankzij die marktstructuur kon Airtel in 2024, na jaren van prijzenoorlogen, zijn tarieven verhogen. De opbrengst per klant steeg met 17,2 procent op jaarbasis, en de capex-intensiteit nam af.
Naast het potentieel van India heeft Bharti Airtel nog een troef: een grote voetafdruk in Afrika via dochter Airtel Africa. Met 152,7 miljoen mobiele klanten in veertien landen is dit de op drie na grootste operator op het continent. Airtel Africa groeit sterk: de omzet steeg met 21,1 procent op jaarbasis. De divisie boekt al twintig kwartalen op rij een dubbelecijferige groei en was in 2024 goed voor een kwart van de groepsomzet.
Bharti Airtel realiseerde in 2024 een EPS van 58 roepie. Analisten verwachten een stijging naar 85,16 roepie in 2027. Daartegenover staat een hogere waardering met een koers-winstverhouding van 36,83. Toch heeft het bedrijf duidelijk het vertrouwen van de Bloomberg-analisten gewonnen: 27 van de 33 experts hanteren een koopadvies.