Tekort op Amerikaanse begroting dit jaar opnieuw boven 1000 miljard dollar

Op basis van de futures gaan de Amerikaanse beurzen vandaag opnieuw hoger openen, dit onder impuls van de FED-plannen om opnieuw meer geld te drukken. De futures op de S&P 500 noteren momenteel ruim een kwart procent boven het slotniveau van gisteren.

Veel economen maken zich echter zorgen over de Amerikaanse begroting, die opnieuw uit de hand lijkt te lopen. Het tekort op die begroting zal tijdens het fiscaal jaar 2011-2012 opnieuw voor het vierde jaar op rij oplopen tot meer dan 1000 miljard dollar.

Over de eerste 11 maanden van het jaar bedroeg het deficiet 1160 miljard euro. Obama heeft tijdens de vier jaar die hij in het Witte Huis elk jaar een tekort van meer dan 1000 miljard dollar op de begroting laten optekenen.

Monetair systeem kan tot stilstand komen of zelfs omvallen

Ons monetaire systeem is op krediet gebaseerd, en wordt geleid door banken, al spelen ook verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders en hedgefondsen een rol. Dit systeem is gebaseerd op de verwachting een aanvaardbaar niveau van rendement te kunnen verdienen.

Als leningen zodanig geprijsd zijn dat het rendement niet langer winstgevend is, zal het systeem volgens Bill Gross van PIMCO tot stilstand komen of zelfs omvallen.

De tijd van kredietexpansie die leidde tot dubbelcijferige beleggingsrendementen is voorbij. We leven nu in een tijdperk van inflatie, die doorgaans negatief is voor de prijzen van zowel aandelen als obligaties. Wie in deze dans mee wil blijven doen, zal goed op zijn passen moeten letten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content