Tegenvallende indicatoren brengen Europese periferie nog meer in de problemen

De situatie in de Europese economie is blijkbaar nog erger dan was gevreesd. Dat bleek eerder vandaag uit de publicatie van de index van de aankoopmanagers in de eurozone. Deze index is in april teruggevallen tot 45,90, tegenover een stand van 47,70 in maart.

Volgens de data verstrekt door Markit Economics is dat de laagste stand in 46 maanden. De index kwam bovendien onder de verwachtingen uit, want de markt had gerekend op een stand van 46. Elke lezing van de index onder 50 betekent een krimp onder de activiteiten.

Vooral de daling van de Italiaanse index van de aankoopmanagers is verontrustend, deze index viel terug van 47,90 naar 43,80. Ook in Spanje, Frankrijk en Duitsland werd een forse daling opgetekend.

Volgens Brian Barry, analist bij Investec Bank Plc in Londen, blijkt uit de evolutie van de index de fragiliteit van de onderliggende economische fundamentals.

Rendement op Italiaanse en Spaanse obligaties weer naar omhoog

Het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie kwam uit op 5,88%, of een stijging met 10 basispunten. Daarmee komt de kaap van 6% opnieuw gevaarlijk dichtbij. Het rendement op de 10-jarige Italiaanse staatsobligaties steeg eveneens, meer bepaald met 2 basispunten tot 5,56%.

De Italiaanse werkloosheid steeg in april sterker dan verwacht, meer bepaald tot het hoogste niveau sinds 2000. De werkloosheidsgraad klom tot 9,80%, tegenover een gereviseerde 9,60% in februari. Ook de Duitse werkloosheidsgraad steeg vorige maand, een stijging die de economen verraste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content