Tegenvallende Chinese exportcijfers drukken sentiment op Aziatische beurzen

Het sentiment op de Aziatische beurzen was vanmorgen eens te meer bewolkt en dat te wijten aan de publicatie van tegenvallende cijfers over de Chinese export.

Die bleek in april maar met 4,50% te zijn gegroeid, waar op een stijging met 8,50% was gerekend. In maart werd nog een stijging met 8,90% opgetekend.

Chinese economie stevent dit jaar op harde landing af

De Chinese economie stevent dit jaar op harde landing af. Dat is alleszins de mening van Gary Shilling, president van consultancybedrijf A. Gary Shilling & Co.

Een terugval van de vraag vanuit het buitenland zal de Chinese export volgens Shilling in negatieve zin gaan beïnvloeden. Een recent Chinees rapport gaf aan dat de export daalde, ook al groeide de verwerkende industrie.

De Chinese economie steeg met 10,40% gemiddeld over de afgelopen 10 jaar, dat is vijf keer het tempo waaraan de Amerikaanse economie in dezelfde periode groeide. Voor Shilling is een harde landing een groei met minder dan 6%.

2011 was het slechtste jaar sinds 2008 voor Chinese vastgoedontwikkelaars

De vertraging van de vastgoedmarkt in China blijft niet zonder gevolgen voor de bedrijven die in de bouwsector actief zijn. 2011 was het slechtste jaar qua verkopen sinds 2008 voor Chinese vastgoedontwikkelaars.

De getekende contracten bij China Vanke, de grootste Chinese vastgoedontwikkelaar, daalden in december van vorig jaar met maar liefst 30%. De andere projectontwikkelaars lieten gelijkaardige dalingen optekenen.

Evergrande Real Estate Group, de op één na grootste ontwikkelaar, voegde daar aan toe dat november en december de twee slechtste maanden van het jaar waren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content