Technische signalen beurzen stemmen niet zo optimistisch
De Westerse beurzen blijven volgens Geert Van Herck van Leleux hun correctief patroon van begin september verderzetten. Vorige week dinsdag incasseerden de belangrijkste beurzen een zware opdoffer. De koersen doken met gemiddeld meer dan 1,5% in het rood.
Aan de grondslag lagen tegenvallende bedrijfsresultaten. In de VSA ging chemiegroep DuPont (die deel uitmaakt van de Dow Jones index) meer dan 9% onderuit na winstcijfers die onder de verwachtingen van de analisten bleven.
In Europa zagen de beleggers vorige week Daimler onderuitgaan. Kortom, cyclische bedrijven onderstrepen met hun zwakkere cijfers de broze toestand van de wereldeconomie.
Deze toestand werd ook bevestigd door een reeks macroeconomische indicatoren uit de eurozone. De Duitse Ifo-index (die het producentenvertrouwen meet) viel terug tot zijn laagste peil van de afgelopen 30 maanden.
En in België meldde de Nationale Bank dat het Belgische producentenvertrouwen (die een goede vooruitlopende indicator voor de Europese economie is) eveneens gezakt is.
Tegenvallende bedrijfsresultaten en zwakke macroeconomische indicatoren hebben er alvast toe geleid dat de koerswinsten sinds de aankondiging van extra stimuleringsmiddelen van de ECB en de FED als sneeuw voor de zon verdwenen zijn…
Conclusie
De S&P 500 is door zijn steun op 1.422 punten (top van april 2012) – 1.425 punten (bodems van de afgelopen weken) gezakt. Hiermee komt de horizontale steun op 1.396 – 1.398 punten nu in het vizier als volgende belangrijke steunzone.
Vermits de RSI-indicator (onderste grafiek) de “oververkochte” zone van de 20 – 30 punten aan het bereiken is, zou vanaf deze steunzone een herstel moeten mogelijk zijn.
Hetzelfde beeld zien we volgens Geert Van Herck bij de STOXX Europe 600. De richtinggevende index voor de Europese beurzen bevindt zich op een zucht van de belangrijke steunzone van 264 – 268 punten. Een dip tot 264 punten is wel te verwachten.
De kansen op een trendommekeer beginnen aldus toe te nemen. Let wel: als de indices op deze steunniveaus aanbelanden,
moeten de koersen snel van richting veranderen en fors hoger klimmen. Als de koersen gewoonweg blijven schommelen
rond de steunniveaus is dit geen goed signaal.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier