Taskforce gaat financiële risico’s van klimaatverandering in kaart brengen

© REUTERS

De Amerikaanse miljardair en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg komt aan het hoofd van een expertenpanel dat de financiële risico’s moet gaan evalueren die verbonden zijn aan de klimaatverandering. Dat heeft de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) vrijdag bekendgemaakt op de klimaattop in Parijs.

De taskforce zal “banken, verzekeraars, investeerders en aandeelhouders informeren” over die risico’s. Hij zal ondernemingen ook raad geven over de manier waarop ze over hun blootstelling aan dergelijke risico’s kunnen publiceren, “om de spelers op de financiële markten te helpen de risico’s die gelinkt zijn aan het klimaat te begrijpen”.

Toename natuurrampen

“Het is cruciaal dat industriëlen en investeerders de risico’s begrijpen die de klimaatverandering met zich meebrengt, maar vandaag is er niet genoeg transparantie over die risico’s”, wordt Bloomberg in een persbericht geciteerd.

Experts waarschuwen geregeld voor de enorme financiële gevolgen die een ongecontroleerde klimaatopwarming kan hebben. Ze wijzen dan bijvoorbeeld op de toename van het aantal natuurlijke rampen en de impact ervan op de economie.

Veel bedrijven laten weten dat ze te kampen krijgen met de nefaste gevolgen van de klimaatopwarming. Zij doen al inspanningen om de risico’s via duurzaamheidsprogramma’s te tackelen, maar er is overeenstemming. Daar moet Bloomberg met zijn team nu verandering in brengen.

De taskforce zal tegen maart precieze doelstellingen formuleren. Tegen eind 2016 moet hij met een reeks aanbevelingen komen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content