Tak 21: onderhandel steeds over de instapkosten

© iStock

Als je een spaarverzekering van het tak 21 aankoopt, dan kan je veel geld winnen door te onderhandelen over de instapkosten. Wat is er haalbaar in de praktijk?

Bij een spaarverzekering of tak 21 krijg je momenteel nog een gegarandeerd rendement van 1 procent à 1,5 procent per jaar plus een bonus als het onderliggend fonds goed presteert. Een pak lager dus dan een paar jaren geleden toen het gegarandeerd rendement nog 2,5 procent à 3 procent bedroeg.

Bij de huidige lage rente blijft een tak 21 toch een interessant spaarproduct voor de voorzichtige spaarder, omdat je geen roerende voorheffing betaalt als je het geld niet opvraagt de eerste 8 jaar. Maar meer dan ooit zijn de kosten belangrijk bij deze lage rente.

Taksen en kosten

Wie in een spaarverzekering stapt, betaalt vooreerst 2 procent taks op het totale bedrag van de gestorte premies. Deze taks is voor de staat en daar kan je uiteraard niet over onderhandelen.

Maar daarnaast zijn er ook nog instapkosten. Bij een spaarverzekering bedragen die doorgaans 3 procent of soms zelfs 5 procent. Let wel, deze kosten die je terugvindt in de prospectus en op de website van de verzekeraar in de folders, zijn de maximale instapkosten.

Onderhandel steeds over de instapkosten!

In de praktijk stellen we vast dat bankiers en verzekeraars maar al te graag verwijzen naar deze (maximum)kosten van bijvoorbeeld 3 procent bij een tak 21 om je dan een korting te geven van 0,5 procent à 1 procent.

Houd er echter rekening mee dat je hierover steeds (nog verder) kunt onderhandelen. Voor grotere bedragen kan je voor een tak 21 zelfs zakken naar 1 procent instapkosten of nog iets lager.

Kortom, onthoud dat de geafficheerde instapkosten bij een tak 21 eigenlijk de ‘maximumkosten’ zijn waarover je nog steeds kunt en moet onderhandelen.(JA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content