Sussende woorden helpen niet: Turkse beurs keldert na mislukte coup

© reuters

De verwoede pogingen van de Turkse regering om de beleggers gerust te stellen, blijken vergeefse moeite.

De Turkse regering en de financiële instellingen van het land hebben het afgelopen weekend na de mislukte coup een offensief geopend om beleggers te sussen in de aanloop naar een nieuwe beursweek. Zo wordt een ‘onbeperkte’ liquiditeit aan banken toegekend, en volgen er maatregelen om de lira te ondersteunen.

Beleidsmakers van de Turkse centrale bank en leden van de Turkse vereniging van banken benadrukten zondag na spoedoverleg dat alles in het werk zal worden gesteld om de financiële stabiliteit te beschermen. De Turkse vicepremier Mehmet Simsek probeerde de beleggers ervan te overtuigen dat de situatie in Turkije snel zal normaliseren.

Maar het charme-offensief blijkt tijdens de eerste handelsdag van de week weinig indruk te maken, want de op de beurs van Istanbul opende de BIST 100-index maandag al meteen tot 2,9 procent lager. In de loop van de handelsdag liep het verlies op tot 8 procent.

Voorts vrezen de Turkse beleidsmakers dat de instroom van buitenlands kapitaal opdroogt, doordat buitenlandse investeerders zich zorgen beginnen te maken over de aanhoudende oorlog in Syrië en een toename van het aantal terreuraanslagen. Die vrees is gegrond, want Turkije is sterk afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal voor de financiering van het tekort op de lopende rekening. Dat tekort is opgelopen tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product, het op twee na hoogste peil van alle G20-leden.

(ANP/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content