Supergrote diamant ontdekt in Angola

Het heeft niet zo veel weerklank gevonden in de internationale pers, maar in Angola werd recent een diamant van ongekende grootte ontdekt. De reuzensteen is zelfs groter dan de Koh-i-Noor, de legendarische diamant die deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen.

De bekende Hasseltse juwelier Denis Van Esser wees er op dat diamanten van een dergelijke omvang uiterst zeldzaam zijn. De diamant van 131,50 karaat werd gevonden door de Australische mijngroep Lonrho Mining Ltd. (LOM) in het Lulo project bij de Cuango rivier in het noordoosten van Angola.

Dat project werd maar twee jaar geleden opgestart, maar heeft al een andere grote steen opgeleverd. Die andere steen was er eentje van 38,30 karaat. Alles wijst er op dat in dit gebied nog andere diamanten van uitzonderlijke grootte zullen aangetroffen worden.

Waarde onmogelijk in te schatten

Van Esser merkt op dat dat de waarde van een steen van 131,50 karaat onmogelijk valt in te schatten, hij is uiteindelijk waard wat iemand er voor wil geven. De 106-karaat Koh-i-Noor (‘Mountain of Light’) diamant, werd aan de Britse Queen Victoria in 1850 aangeboden.

Deze maakt nu deel uit van de platinakroon die voor de kroning van koningin Elizabeth, de huidige Queen Mother, in 1937 werd gemaakt. Angola is na Botswana, Rusland, Canada en Zuid-Afrika de grootste diamantproducent in de wereld.

Juwelen die grote diamanten bevatten worden momenteel sterk gevraagd en de ontdekking van de nieuwe supersteen kan die interesse alleen maar aanwakkeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content