Succes Abenomics hangt niet alleen af van Abenomics
De koers van de yen maakt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer enorme uitslagen. Deze maand (10 handelsdagen) daalde de munt 6%. En dan blijft er altijd nog een winst van 10% over voor het jaar.
De yen lijkt de belangrijkste determinant te zijn voor het sentiment op de financiële markten wereldwijd. Een stijging van de munt betekent paniek.
Immers een stijging zou betekenen dat het monetaire beleid dat eind vorig jaar is ingezet niet werkt. Want een van de belangrijkste factoren van het beleid is een verzwakking van de yen.
Hierdoor worden de Japanners meer concurrerend en dat kan de export stimuleren. Dat vertaalt zich weer in een groei van de Japanse economie.
Maar als dat niet lukt dan kan de Japanse economie wel eens in een depressie van ongekende omvang belanden. En dan te bedenken dat de Japanse regering een van de grootste schuldenaars is in de wereld. Wie houdt van rampverhalen kan er zo een schrijven.
Nu is het veel te vroeg om het beleid van premier Abe en centrale bankpresident Kuroda als mislukt te beschouwen. Er spelen in de monetaire wereld natuurlijk vele krachten mee. Een van de redenen bijvoorbeeld voor een hogere yen waren statistieken van de centrale bank.
Die toonden aan dat veel Japanse beleggers hun buitenlandse obligaties hebben verkocht en dat geld terug naar Japan hebben gebracht.
Dit betekent dat zij Japanse yennen moeten kopen. En dus stijgt de koers van de yen.
Maar wie iets verder kijkt dan het “headline” nieuws concludeert dat de maatregelen die de Japanse regering neemt wellicht wel werken.
Immers als Japanners buitenlandse obligaties verkopen wil men wellicht gaan investeren in Japanse bedrijven om zo te profiteren van het nakende economisch herstel. Het succes van het nieuwe beleid van Japan hangt niet alleen af van de koers van de Japanse munt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier