Structurele problemen hoeven geen economisch herstel in de weg te staan
Zal het beursherstel van het afgelopen jaar voorbode zijn van een economisch herstel?
De beurs heeft volgens Aphilion in 2011 haar werk als voorlopende indicator met verve uitgevoerd. In 2012 kregen we, zeker in Europa, de economische crisis waar de beurs in 2011 op geanticipeerd had.
Zal het beursherstel van het afgelopen jaar eveneens de voorbode zijn van een economisch herstel? Voor Europa is dat moeilijk denkbaar.
Tal van ‘structurele’ problemen (lees: problemen waarvoor niemand direct een oplossing weet) lijken korte-termijn optimisme in de weg te staan.
Maar bedenk volgens Aphilion dat die structurele problemen er altijd al geweest lijken te zijn (net zoals de overheidsschulden),
en dus ook geen economisch herstel in de weg hoeven te staan.
Weliswaar een herstel van een zwak niveau die met diezelfde
structurele problemen te kampen had…
Europa terzijde: voor de meeste aandelen telt natuurlijk de wereldeconomie, en daar zijn de tekenen van een herstel nu al goed zichtbaar.
De Chinese export kende vorige maand een gevoelig groeiherstel, waardoor voor velen het land klaar lijkt te staan om haar rol als groeimotor van de wereldeconomie terug op te nemen.
Een beetje een vreemde redenering natuurlijk volgens Aphilion, want een groeimotor die zelf van export afhankelijk is, lijkt niet echt betrouwbaar.er index, die dit weergeeft, staat op 423,5. De hoogste stand in het afgelopen jaar was 754 (medio mei).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier