Stroom van beursintroducties

© istock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De belangrijkste Europese beursindexen vielen 0,5 tot 1 procent terug. Beleggers maken zich zorgen over het Amerikaanse resultatenseizoen.

De Bel-20 verloor 0,6 procent tot 3377 punten. Het Franse energiebedrijf Engie (+2,4%) ging er in de Brusselse sterindex het meest op vooruit, na een lovend rapport van het Amerikaanse beurshuis Morgan Stanley. De autodienstengroep D’Ieteren (-3,2%) reed met de bezemwagen. Volkswagen biechtte vandaag nog meer gesjoemel op met de emissietesten in de VS. D’Ieteren is verdeler van de verschillende merken van Volkswagen in Europa. Eerder op de dag gooide de VW-topman voor Noord-Amerika de handdoek in de ring.

EDF Luminus, de tweede grootste stroomproducent van ons land, heeft officieel zijn “intentie tot beursgang” aangekondigd. Het bedrijf is van plan over het volledige boekjaar 2015 voor 35 miljoen euro dividenden uit te keren aan de aandeelhouders. Voor de komende drie jaar verwacht EDF Luminus telkens een lichte stijging van het dividend. Daarmee wil het bedrijf zich duidelijk profileren als een dividendaandeel.

Er zullen bestaande aandelen verkocht worden aan Belgische particuliere beleggers en aan Belgische en buitenlandse institutionele beleggers. Dat betekent dat de kleine beleggers beurstaksen (0,27%) moeten betalen, wanneer ze inschrijven op de introductie.

De beursgang komt er omdat de minderheidsaandeelhouders – de gemeenten en verzekeringsmaatschappij Ethias – hun aandelen willen verzilveren. Zij hebben 37,7 procent van het kapitaal in handen, een belang dat in 2014 op 539 miljoen euro werd gewaardeerd. Er is ook een overtoewijzingsoptie van 15 procent, met aandelen aangeboden door EDF België.

Het Duitse biotechnologie Curetis wil op zijn beurt geld ophalen via een IPO (initial public offering) bij Duitse kleine en grote beleggers en via een private plaatsing, om vervolgens een dubbele notering op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam te vragen. Curetis is een specialist in snelle diagnostiek. Het verhaal doet denken aan het Belgische Biocartis (-2,1%). Curetis geeft nieuwe aandelen uit, maar daar kunnen Belgische kleine beleggers dus niet op intekenen.

Gisteren nabeurs kwam de Amerikaanse bank JPMorgan Chase (-2,85% rond 18u.) met derdekwartaalcijfers die op het niveau van zowel de inkomsten als van de winst onder de verwachtingen van de analisten lagen. Beleggers vrezen daardoor dat het Amerikaanse resultatenseizoen nog wel meer teleurstellingen kan voortbrengen. Sectorgenoten Bank of America (+1,26%) en Wells Fargo (-0,68%) gingen vandaag voorbeurs wel over de lat van de analisten.

Bij JPMorgan Chase bedroeg de winst per aandeel 1,68 dollar, ofwel 22 procent meer dan een jaar eerder. Dat was voornamelijk te danken aan een eenmalige belastingmeevaller. Zonder rekening te houden met eenmalige elementen maakte de Amerikaanse bank 1,32 dollar winst per aandeel. Dat was een pak minder dan de 1,37 dollar per aandeel waarop analisten rekenden. Het management blikt voorzichtig vooruit en spreekt over kalme markten. Vooral de inkomsten uit de obligatiehandel vielen tegen. Voor het eerst in vele jaren vloeide er geld uit het vermogensbeheer. De lage rente zet een domper op die activiteiten. Er werden daarentegen wel meer leningen uitgegeven. De hypotheken namen met 41 procent toe. Positief was ook de verdere versterking van de balans.

Donderdag geven Citigroup en Goldman Sachs, nog twee Amerikaanse banken, inkijk in hun resultaten over het derde kwartaal. Er worden in de VS ook inflatiecijfers vrijgegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content