Strenge winter, goede resultaten voor GDF-Suez

In de eerste jaarhelft zijn de resultaten van GDF-Suez 6 procent gestegen. Het kan zijn verwachtingen voor 2012 bijstellen.

De Franse energiereus GDF Suez heeft in de eerste jaarhelft goed gepresteerd en het kon donderdag mooie resultaten voorleggen. In de eerste zes maanden is de winst met 6% gestegen tot 2,5 miljard euro. De omzet steeg naar 50,5 miljard euro, wat een bruto stijging is van 10,6 procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2011. GDF-Suez stelt ook zijn vooruitzichten bij en rekent op een nettowinst tussen 3,7 en 4,2 miljard euro voor het hele jaar.

GDF-Suez verklaart zijn goede resultaten aan de uitbouw van zijn activiteiten in Latijns-Amerika en Azië en de steile opgang van de lng-productie. Het gasverbruik in Frankrijk was ook hoger door het koude weer in de eerste jaarhelft.

Op 30 juni had het bedrijf een schuld van 45,1 miljard euro. De verhouding schulden tegenover bedrijfskasstroom bereikt 2,7, maar dat wil GDF-Suez doen zakken naar 2,5 voor het jaareinde door zijn portefeuille te optimaliseren. Die bedraagt nu 10 tot 13 miljard euro. Voorts wil het meer kosten besparen “in een economisch klimaat dat zich altijd als moeilijk aankondigt”.

Maar de Franse regering wil stijgingen van de gasprijs beperken tot 2 procent, wat volgens de energieleverancier te weinig is om de bevoorrading te garanderen. GDF-Suez schat de impact daarvan op 30 miljoen euro op zijn bedrijfskasstroom in het derde trimester.

Toch schat de groep dat zijn dividend gelijk blijft of stijgt in vergelijking met 2011.

K.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content