Stormloop op Griekse staatsobligaties: waar is het crisisgevoel gebleven?

Zes maanden geleden startte wat inmiddels bekend staat als de Griekse crisis. Het land had zijn economische indicatoren kunstmatig bijgekleurd en werd door de financiële wereld op het strafbankje gezet.

De Grieken moesten in mei worden gered van het bankroet en bevinden zich nu nog steeds onder de paraplu van zowel de Europese Commissie als van het Internationaal Monetair Fonds.

Op dat moment lustte geen enkele belegger nog pap van Griekse staatsobligaties. Die werden gemeden als de pest. Banken werden nauwgezet gecontroleerd op het bedrag aan Griekse staatsobligaties in de portefeuille.

De ‘Griekse tragedie’ waarvan toen sprake was, lijkt nu tot een ver verleden te behoren. Griekenland slaagde er deze week in om voor een aanzienlijk bedrag aan staatsobligaties te verkopen.

De vraag overtrof het aanbod met een factor 6,25. Dat betekent dat voor elke aangeboden obligatie er 6,25 kopers waren. Beleggers hebben blijkbaar een kort geheugen: de redding van Griekenland dateert nog maar van mei, maar lijkt nu al een verre nachtmerrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content