Stimulerende maatregelen kunnen Chinese economie meer kwaad dan goed doen
De problematiek van uitblijvende krachtige stimulansen in China beginnen volgens professor Stefan Duchateau steeds meer te wegen op gemoedsrust van de investeerders.
De Chinese premier liet zich dinsdag opnieuw terughoudend uit over de kansen om een via een versnelling van de monetaire groei en renteverlagingen, de nodige adrenaline toe te dienen aan de vertragende Chinese economie.
De bezorgdheid dat dergelijke maatregelen misschien meer kwaad dan goed doen, is volgens Duchateau niet zonder onderbouw: de vorming van een vastgoedzeepbel kan mogelijk intern nog worden opgevangen maar de inflatie wordt vooral internationaal aangewakkerd door de zeer hoge voedselprijzen op de wereldmarkten.
Een ontaarding van deze situatie kan het regime te destabiliseren en je kunt moeilijk iets vinden wat de Chinese leiders meer bezig zou kunnen houden dan de potentialiteit op een dergelijke ontwikkeling.
De gunstige evolutie die zich aftekende in het vorige inflatiecijfer, is intussen terug omgebogen op basis van de recentste metingen en vormen de reflectie van blijvende opwaartse druk op de meeste internationale voedselprijzen.
Deze constellatie leidt tot een licht herstel van de lange termijnrente in Europa en VSA, maar deze zullen zich nog een tijdje rond de huidige gedeprimeerde niveaus ophouden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier