Stilte voor de storm in afwachting van downgrading Europese banken?

Ewald Nowotny, het Oostenrijks lid van de Europese Centrale Bank, vreest dat de ratingagentschappen hun greep op de financiële markten nog niet verloren hebben. Hij spreekt op dat vlak van de traditionele stilte voor de al even traditionele storm, die binnenkort zou kunnen losbarsten.

Moody’s heeft namelijk de kredietrating voor meer dan 100 Europese banken onder herziening geplaatst. Binnenkort – dat zou ergens rond mei moeten gebeuren, kan er een beslist worden of er al dan niet tot een downgrading wordt overgegaan.

Vooral de omvang van die downgrading dreigt belangrijk te worden.

Volgens Nowotny kan de dreiging van een downgrading de huidige onzekerheid op de financiële markten alleen maar doen toenemen. Die onzekerheid is nu al groot, gezien er nog altijd geen duidelijk antwoord op de Europese schuldencrisis is geformuleerd.

Euro zal blijven bestaan

Nowotny is daarnaast van mening dat de financiële markten Spanje en Italië meer tijd moeten gunnen, het effect van de doorgevoerde besparingsmaatregelen moet nog altijd duidelijk worden. Portugal en Ierland hebben volgens hem duidelijk aangetoond dat verbetering inderdaad mogelijk is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content