Stijging probleemkredieten banken duwt Spaanse beurs fors in het rood

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen ten opzichte van de opening wat verder zijn opgelopen. Zowel de Euro Stoxx 50 als de BEL 20 laten verliezen van ruim driekwart procent optekenen. Niet toevallig is KBC de sterkste daler binnen de index

Ook de Spaanse banken krijgen klappen, waardoor de Ibex 35 in Madrid meer dan 2% in het rood noteert. Ruim 8% van de uitstaande kredieten zouden nu probleemleningen zijn en dat is het hoogste percentage voor de afgelopen 18 jaar. De kans is meteen toegenomen dat de Spaanse banken dringend geherfinancierd moeten worden.

Emissie kortlopende leningen Spanje succesvol, IMF geeft nieuw prognoses

De risico-opslagen daalden gisteren na een geslaagde veiling van 12- en 18-maands Spaanse leningen en een meevallende Duitse ZEW indicator. Spanje haalde Eur 3,18 mrd op, meer dan de Eur 3 mrd waar vantevoren op werd gemikt. Rentetarieven waren flink hoger dan bij de vorige emissie (12 mnds 2,62% vs 1,42% op 20 maart en 18 mnds 3,11% vs 1,71%), maar de vraag van beleggers was hoog.

Het slagen van de emissie is volgens Theodoor Gilissen Bankiers geen grote verrassing. De looptijd valt binnen de looptijd van de LTRO en de recent opgelopen rente maakt het weer interessanter voor banken om in te stappen. Daarnaast geven ook Griekenland en Portugal nog altijd succesvol kortlopende geldmarktleningen uit en zijn dit soort leningen buiten de Griekse PSI

gehouden.

Beleggers lijken nu positiever gestemd over de Spaanse emissie morgen, de 10- jaars rente daalde 22 bps naar 5,88%. Wat voor die emissie kan helpen is het relatief lage bedrag dat de overheid wil ophalen van Eur 1,5 – 2,5 mrd. Vanmorgen daalde het rendement op de 10-jarige Spaanse staatsobligatie verder tot 5,82%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content