Stijgende obligatierente kan Spanje alsnog dwingen om hulp te vragen

Spanje heeft zijn kans geroken om te ontsnappen aan een aanvraag voor hulp, dit dankzij het nieuwe programma van de ECB voor inkoop van obligaties.

De Spaanse regering is allesbehalve happig om zo’n hulpvraag in te dienen, want de regering van premier Mariano Rajoy beseft maar al te goed dat ze dan nieuwe besparingen zal moeten doorvoeren.

Rajoy heeft al laten horen dat er niet aan de pensioenen kan geraakt worden. Hij weet maar al te goed waarom precies de pensioenen ter sprake worden gebracht. De Spaanse pensioenen behoren namelijk tot de meest royale in Europa en daar valt dus heel wat te bezuinigen.

Luc Coene waarschuwt

Luc Coene, de topman van de Belgische Centrale Bank, waarschuwt dat een stijging van de rente op Spaanse staatsobligaties de Spanjaarden uiteindelijk toch over de lijn zal duwen. Madrid kan namelijk niet eindelijk blijven treuzelen, want zoveel geduld hebben de financiële markten niet meer.

Zodra de financiële markten beseffen dat Spanje niet meteen van plan is om hulp te vragen, zal het niet lang meer duren alvorens de rentespread met Duitse staatsobligaties opnieuw oploopt. Spanje zou zodoende uiteindelijk geforceerd worden om alsnog om hulp te vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content