Stijgende kosten wegen op resultaten Sipef

Plantagegroep Sipef maakte over de eerste zes maanden van dit jaar een winstdaling met ruim 35% bekend. Dat was te wijten aan lagere prijzen voor palmolie en rubber, maar ook aan een stijging van de productiekosten. KBC Securities verwacht voor het volledige boekjaar een daling van het resultaat met 24%.

Op het eerste gezicht ontbreekt in de sector van de landbouwproducten een katalysator. Er is voldoende aanbod aan palmolie op de markt, dat aanbod zal in de laatste maanden van dit jaar alleen nog maar toenemen. Anderzijds zal de aarzelende economie de vraag afremmen.

Ook vraag naar rubber zal zwak blijven

Op het ogenblik van de resultaten was al 77% van de verwachte palmolieproductie verkocht, dit aan een gemiddelde prijs van 1103 dollar per ton. Dat is maar 3% minder dan de gemiddelde prijs die vorig jaar werd opgetekend. Ook de vraag naar rubber zal zwak blijven.

Ongeveer tweederde van de verwachte rubberproductie is verkocht aan een gemiddelde prijs van 3566 dollar per ton, of 20% onder de gemiddelde marktprijs van vorig jaar. KBC Securities heeft een advies opbouwen voor het aandeel, met een koersdoel van 71 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content