Stijgende beurskoersen hebben weinig invloed op beleggersvertrouwen

De ING-beleggersbarometer trappelt al vier maanden ter plaatse. Beleggers blijven vooral bezorgd over de conjunctuurevolutie, al leeft dit gevoel sterker bij Nederlandstaligen dan bij Franstaligen.

Liefst 80% van de Belgen vindt de huidige obligatierente te laag. Een normaal peil voor de 10-jaar-rente zou tussen de 4% en de 4,5% moeten liggen.

De ING-beleggersbarometer blijft ter plaatste trappelen. In september kwam hij op 90 punten uit, amper één punt hoger dan in augustus en nog altijd een stuk onder het neutrale niveau van 100 punten.

De eerder positieve beursomgeving van de laatste maanden heeft dus nauwelijks een invloed gehad op het beleggersvertrouwen.

Valse noot

Het conjunctuurklimaat zorgt immers nog altijd voor een valse noot. Zo zag 40% van de ondervraagden de economie verzwakken in de voorbije drie maanden, terwijl slechts 21% een verbetering ervoer.

Wat de verwachtingen voor de komende drie maanden betreft, blijven de pessimisten in de meerderheid, met 33% zwartkijkers t.o.v. 21% optimisten.

De conjunctuurinschatting blijkt overigens verrassend verschillend te zijn tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Zowel voor wat de huidige toestand betreft, als de verwachtingen voor de komende drie maanden, toonden Franstaligen zich optimistischer dan Nederlandstaligen (27% Franstalige optimisten t.o.v. 17% Nederlandstalige optimisten wat het verleden betreft, 30% t.o.v. 16% als het over de toekomstverwachtingen gaat).

De oorzaak volgens Peter Vanden Houte van ING moet vermoedelijk gezocht worden in de minder gunstige evolutie van de werkgelegenheid in het Noorden van het land in de voorbije maanden.

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat relatief meer Nederlandstaligen in de privésector werken, waar de omstandigheden door de recessie momenteel iets moeilijker liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content