Stevenen we af op een crisis van de overheidsschulden?

De problemen met de subprime kredieten waren de oorzaak van de financiële crisis. Stevenen we nu af op een crisis van de overheidsschulden? Dat is inderdaad de vrees die momenteel (vooral) op Wall Street leeft. Ook op de Europese financiële markten stijgt de spanning.

Veel subprime ontleners slaagden er niet in om hun woonkredieten af te betalen. Die kredieten waren in verpakte vorm verkocht en bevonden zich onder andere op de balans van de banken.

De vrees is nu toegenomen dat in het komende jaar heel wat landen niet meer in staat gaan zijn om hun schulden af te betalen. De gevolgen van zo’n scenario zouden even rampzalig of zelfs nog erger kunnen zijn dan de gevolgen van de subprime-crisis.

De gevolgen kunnen onder andere geografische en sociale onrust zijn, wat in het ergste geval tot oorlog aanleiding zou kunnen geven. Uiteraard zou ook het economisch herstel ernstig in gevaar kunnen komen.

Er zijn heel wat landen die in of andere vorm het gevaar lopen hun schulden niet meer te kunnen terugbetalen. Onder andere Griekenland, Spanje, Oekraïne, Australië, Litauen en Mexico ondervinden problemen met hun schulden.

In zijn nieuw boek “This Time Is Different” gaat economieprofessoren Ken Rogoff van Harvard en Carmen Reinhart van de universiteit van Maryland dieper in op de problemen van landen die hun schulden niet kunnen terugbetalen.

Een aantal factoren keren steeds opnieuw terug, onder andere de hoge schulden-BBP ratio. Wanneer die ratio meer dan 60% bedraagt, bestaat het risico dat de schulden niet terugbetaald gaan kunnen worden.

Moody’s is van mening dat volgend jaar bijzonder moeilijk kan worden voor staatsobligaties. Het ratinghuis gaf een rapport uit met de veelzeggende titel “Fasten Your Seat Belts: Tumultuous Times Ahead”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content