Steven Steyaert (ING IM): “Rente kan nog geruime tijd laag blijven”

Zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of England hielden onlangs hun basisrente ongewijzigd. Dat deed ook de Amerikaanse Federal Reserve gisteren. Mogen we dit jaar nog een renteverhoging verwachten?

Steven Steyaert (ING): “Dat is een goede vraag. Ik reken er op dat de Amerikaanse centrale bank niet voor het vierde kwartaal gaat verhogen. Sommige analisten rekenen op een renteverhoging in de zomer of vlak daarna, maar dat scenario lijkt me erg onwaarschijnlijk.”

De rente zal volgens Steyaert langer lager blijven dan iedereen aanneemt: “Ik sluit zelfs niet uit dat de Europese Centrale Bank haar basisrente dit jaar helemaal niet gaat verhogen. Er is inderdaad geen inflatiedruk, zodat vanuit die hoek geen druk op de rente wordt uitgeoefend. De capaciteitsbenutting in de economie is weliswaar gestegen, maar blijft ver onder de normale niveaus. Zolang de capaciteitsbenutting niet aantrekt, gaan de centrale banken waarschijnlijk een afwachtende houding blijven aannemen. Er is dus helemaal geen haast bij om de basisrente te verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content