Steun bij grondstoffen werd doorbroken, prijzen kunnen lager

Een belangrijke vaststelling is dat de trends van de CRB-index zeer nauw samenlopen met deze van de aandelenmarkten: zware val in 2008, herstel vanaf maart 2009 en ommekeer in het voorjaar van 2011.

Zeer belangrijke steun ligt er volgens Leleux op 297 punten: oude weerstand die nu steun geworden is. Onder 297 punten is er een verdere daling naar 250 punten te verwachten.

De zeer belangrijke steun op 297 punten werd de afgelopen weken neerwaarts doorbroken. Een belangrijk signaal want het illustreert de neerwaartse trend waarin deze grondstoffenindex nu al meer dan één jaar zit.

Met de toenemende vrees voor een wereldwijde economische groeivertraging is het advies duidelijk: Leleux blijft afzijdig van de grondstoffenmarkt.

Het volgend belangrijk steunniveau ligt op 250 punten. Een neerwaartse doorbraak door dit niveau verhoogt de kansen op een hertest van de bodem van maart 2009 op 200 punten.

Te mijden

De grondstoffenmarkt is, met uitzondering van het goud, volgens Leleux een te mijden markt. De vrees voor een wereldwijde economische groeivertraging zet de prijzen van de belangrijkste grondstoffen onder druk.

Er zijn tot op heden geen signalen dat de bodem van de groeivertraging (of zelfs nieuwe recessie) al in zicht is. Grondstoffen zijn op dit ogenblik geen beleggingsopportuniteit.

Enkel goud biedt nog de mogelijkheid te kopen op koerszwakte. Maar we moeten meer en meer rekening houden dat de belangrijke bodem van 1.522 $ eerst neerwaarts zal doorbroken worden alvorens de goudmarkt kan herstellen en nieuwe toppen in de buurt van 2.000 $ kan gaan opzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content