Stefan Duchateau: “Ongecontroleerde faling Griekenland kan snel België aantasten”

In ieder geval moet eerst een doortastend plan worden opgesteld ( én opgelegd ) om de problematiek van de Eurozone fundamenteel aan te pakken.

Stefan Duchateau: “Dit is op zich niet eens zo moeilijk maar de beslissingsnemers hinken hierbij voortdurend op twee gedachten. Enerzijds moeten landen als Griekenland ( en Portugal ) financieel worden gestut. Geen greintje twijfel hierover, zoniet dreigen de gevolgen van een ongecontroleerde faling zeer snel uit te deinen naar Italië , Spanje en ( gelet op de recente ontwikkelingen ) ook België. Op zich ten onrechte maar leg dat maar eens uit aan de financiële markten, als je er niet eens in zou slagen om Griekenland te stabiliseren. “

De situatie zal dramatische proporties aannemen waarbij ook de “sterkere” landen mee naar onder zullen schuiven omdat hun banken de verliezen op de obligatiemarkten niet meer kunnen dragen.

Stefan Duchateau: “Dit doemscenario alleen al zal er de beslissingsnemers toe aan zetten om het Steunfonds van voldoende middelen te voorzien door een buffer aan te leggen die aan dergelijke stormen kan weerstaan. Deze buffer wordt nu ingeschat op een slordige 2.500 miljard euro, aan te vullen met een herkapitalisatie van de “groot”banken in de orde van grootte van (minstens) 100 miljard euro. Anderzijds kunnen dergelijke immense inspanningen nooit zonder meer worden aangenomen. Zonder structurele maatregelen in de steuntrekkende landen zal men het probleem immers tijdelijk voor zich uitschuiven waardoor de inefficiënties die in de Zuidelijke Europese landen de huidige situatie hebben veroorzaakt, zich alleen maar dieper zullen innestelen en de eurozone uiteindelijk zullen doen imploderen. Vandaar de dringende noodzaak om ook de nodige besparingen op te leggen. Bij dit laatste gaat men echter zeer populistisch te werk met draconische maatregelen die de betrokken landen alleen maar dieper in de recessie zullen duwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content