Stefan Duchateau: “Mild optimisme over afloop eurotop”

De komende EU-top moet een geloofwaardige keuze kunnen maken waarbij een Steunfonds wordt aangelegd dat inderdaad in staat is om de eurozone te beschermen tegen ook het zwaarste onweer dat in onze richting zou kunnen afdrijven , maar tegelijk een realistisch kader oplegt voor structurele maatregelen die de kern van het probleem doortastend weten aan te pakken.

Stefan Duchateau: “De financiële markten vertonen de laatste weken een mild optimisme over de afloop van eurotop: Het ondubbelzinnige engagement om het Steunfonds van de nodige middelen te voorzien, een stabilisatie van de banksector en een begeleide faling van Griekenland , vormen het verwachte scenario dat overigens volledig in lijn zou liggen met de aanbevelingen van het IMF en consequent is met de manier waarop men in vroegere periodes dit type van problemen succesrijk heeft kunnen overwinnen.”

Het blijft echter een “digitale” situatie : een positieve oplossing veroorzaakt een onmiskenbaar potentieel voor aandelenbeurzen en bedrijfsobligaties. Een falende eurotop zet aan tot scenario waarbij onze Westerse maatschappij wordt geconfronteerd met de realisatie van systeemrisico . Het akelige vooruitzicht hierop zou voldoende moeten zijn om ook de meeste rabiate tegenstanders van een oplossing van het Griekse probleem te overtuigen. Vandaar ook het groeiende vertrouwen in de afloop van de komende eurotop .

Stefan Duchateau: “Hierdoor verschuift de aandacht geleidelijk naar de economische vooruitzichten. Dat zich een algemene groeivertraging manifesteert, mag geen verrassing zijn. De groeiverwachtingen werden immers vorig jaar reeds neerwaarts bijgesteld, zowel voor groeilanden als China en India , als voor de geïndustrialiseerde landen , zonder dat dit dramatische proporties aanneemt. In China en India moest de economische groei immers wat worden getemperd om de inflatie binnen controle te houden. Alles wijst erop dat hierbij de beoogde soft landing kon worden gerealiseerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content